Дев’ять країн-учасниць ПАРЄ закликали Росію припинити мілітаризацію Криму та блокування Керченської протоки

15:01 20.04.2021

Україна і ще вісім країн-учасниць ПАРЄ висловили стурбованість концентрацією російських військових о окупованому нею Криму, а також закликали Росію припинити блокування Керченської протоки.

Про це йдеться у спільній заяві, текст якої оприлюднила голова постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Марія Мезенцева.

До заяви, крім України, приєдналися національні делегації Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Швеції, Грузії, Румунії та Азербайджану.

«Ми серйозно стурбовані збільшенням кількості порушень режиму припинення вогню з боку підтримуваних Російською Федерацією угруповань, зростанням кількості жертв і, особливо, постійним нарощуванням і концентрацією надмірних військових сил у безпосередній близькості до українських кордонів, а також на незаконно анексованому Кримському півострові. Все це підриває стабільність і безпеку на нашому континенті», – мовиться у заяві.

Країни-учасниці ПАРЄ також закликали Росію, серед іншого, «припинити свої провокації, зупинити блокаду Керченської протоки і почати деескалацію ситуації».

«Ми, що нижче підписалися, маємо серйозно сприймати провокації Російської Федерації та ескалацію військових дій і надсилаємо Росії дуже чіткий сигнал про те, що, в разі відмови, на Росію чекатимуть серйозні наслідки, включаючи санкції», – йдеться у заяві.

За інформацією Мезенцевої, українська делегація в ПАРЄ продовжить збирати підписи під документом. Надалі він буде зареєстрований і направлений у Бюро ПАРЄ та Комітет міністрів і Генерального секретаря Ради Європи.

Напередодні, 19 квітня, у Страсбурзі українська делегація ПАРЄ зустрілася з комісаром Ради Європи з прав людини Дунею Міятович.

Під час зустрічі йшлося про затримання та арешт в окупованому Криму російськими спецслужбами позаштатного співробітника Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії) Владислава Єсипенка.

Ще на цю тему