Константинов стверджує, що влада Криму відправила в Слідком Росії матеріали щодо «водної блокади»

13:21 20.04.2021

Володимир Константинов повідомив, що в Слідчий комітет Росії надіслали частину матеріалів з підрахунками збитків від «водної блокади», в якій влада Криму звинувачує керівництво України і низку конкретних осіб.

«Голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін доручив доповісти йому про ситуацію з порушенням прав жителів Республіки Крим у зв'язку з водною блокадою Кримського півострова внаслідок перекриття передачі води Північно-Кримським каналом. Таким чином, Слідчий комітет включається в роботу зі встановлення збитків, яких держава Україна завдала Республіці Крим. Частина матеріалів, зібраних нами під час роботи з визначення суми збитків, вже направлені на адресу Слідчого комітету», – написав Константинов у Facebook.

Він зазначив, що збитки, завдаін аграрному сектору Криму через припинення подачі дніпровської води Північно-Кримським каналом, налічують понад 200 млрд рублів.

«Це – далеко не повна сума збитків, оскільки від водного шантажу постраждали й інші галузі, а кримчани зазнали і продовжують зазнавати незручностей, моральної шкоди. Відповідальність за антикримські дії несе не тільки держава Україна в цілому. Низці персонажів доведеться відповідати за це особисто», – написав Константинов.

15 квітня повідомлялося, що керівник Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін доручив доповісти про водну проблему анексованого Криму у зв'язку з припиненням подачі води Північно-Кримським каналом.

Раніше повідомлялося, що «влада» Криму готується подати проти України позов «через шкоди, заподіяну півострову водною блокадою» після перекриття Північно-Кримського каналу. Як заявляв голова підконтрольного Росії парламенту Криму Володимир Константинов, перш ніж звертатися до міжнародних інстанцій, відправлять позови в російські суди.

Пізніше в кримському парламенті озвучили імена і прізвища тих, кого вони хочуть притягнути до відповідальності за «енергетичну і водну блокаду».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Радіо Свобода заявляв, що відновлення подачі дніпровської води в Крим каналом можливе тільки після його деокупації.

Моніторингова місія ООН в Україні наполягає на тому, що з урахуванням анексії Кримського півострова «Росія несе основну відповідальність за забезпечення доступу до води захищеним особам у Криму».

Ще на цю тему