У Туреччині представили наземну версію комплексу UMTAS

14:01 20.04.2021

Турецький ПТРК середньої дальності OMTAS від компанії Roketsan, в першу чергу створений для оснащення військових підрозділів країни.

Про це повідомляє Мілітарний.

OMTAS – це турецький протитанковий комплекс середньої дальності, призначений для застосування піхотними підрозділами з використанням триноги, а також для установки на колісних і гусеничних бойових машинах.

Система призначена для боротьби з броньованими цілями на полі бою з можливість застосування ракети в нічний час і в різних метеоумовах. Комплекс складається з ракети, пускової установки та блоку управління. Пускова установка оснащена тепловізором, телевізійною камерою, і лазерним далекоміром.

Радіочастотний канал передачі даних між пусковою установкою та ракетою забезпечує гнучкість використання комплексу. Ракету можна використовувати в двох режимах: «вистрілив і забув», а також «вистрілив і скорегував». ​​При цьому наведення може здійснюватися як за допомогою пускової установки (при прямій видимості), так і за допомогою пристрою дистанційного керування (при пуску ракет з укриття).

Бойовий модуль Serdar Фото: Укроборонпром

Під час польоту ракету можна перенацілити на іншу ціль.

ПТРК OMTAS створювався на базі протитанкового ракетного комплексу повітряного базування UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi), зараз ці ракети використовуються для оснащення турецьких літаків, вертольотів та БПЛА. Ракети турелького ПТРК мають тандемну бойову частину, що дозволяє однаково ефективно знищувати як живу силу противника, так і важкоброньовані цілі на відстані до 4 км.

В минулому році стало відомо, що у Туреччині на спільному підприємстві «Щит Чорного моря» виготовлятимуть українські ПТРК «Скіф». На першому етапі роботи це буде великовузлова збірка з поставлених із України комплектуючих. Також Туреччина замовила партію цих ПТРК в Україні для своїх потреб.

ПТРК «Скіф» – це експортна назва протитанкового ракетного комплексу «Стугна-П», яка постачається для української армії. Цей ПТРК встановлений на пусковій установці у вигляді триноги. Дальність роботи цього комплексу – 5000 метрів. Вони комплектуються ракетами з тандемними кумулятивними (РК-2С та РК-2М-К) та уламково-фугасними (РК-2ОФ та РК-2М-ОФ) бойовими частинами.

Ще на цю тему