Штати попереджають Росію: Блокувати рух у Чорному морі неприпустимо

10:01 20.04.2021

США висловлюють серйозне занепокоєння у зв’язку з намірами Росії блокувати рух іноземних морських суден у Чорному морі, зокрема поблизу окупованого Криму й Керченської протоки.

Про це йдеться в заяві Державного департаменту США, передає Укрінформ.

«Росія неодноразово застосовувала агресивні дії проти українських суден та перешкоджала доступу до українських портів в Азовському морі, що мало негативний вплив на міжнародну торгівлю України», – зазначається в документі.

Нинішні дії РФ названо «черговою неспровокованою ескалацією поточної кампанії Москви, спрямованої на підрив та дестабілізацію України».

При цьому в Держдепі вказують, що такий розвиток подій викликає особливе занепокоєння на тлі повідомлень про скупчення російських військ на кордоні України.

«Сполучені Штати підтверджують свою непохитну підтримку суверенітету й територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, включно з її територіальними водами. США не визнають і ніколи не визнаватимуть заяви Росії про анексію Криму», – йдеться в заяві.

Водночас зовнішньополітичне відомство США позитивно відзначає стриманість України на тлі російських провокацій.

«Ми закликаємо Росію покласти край переслідуванню суден у регіоні та припинити нарощування сил уздовж кордону України та в окупованому Криму», – наголошують у Державному департаменті.

Як повідомлялося раніше, у понеділок міністерство оборони США підтвердило, що Росія продовжує стягувати війська до українського кордону, а також збільшувати контингент на окупованому Кримському півострові.

Ще на цю тему