Кремль заявив, що Туреччину «можна переконати у правильності» окупації Криму, але не Україну

17:45 16.04.2021

Росія з часом «здатна переконати» Туреччину в нібито правильності своєї позиції щодо окупації кримського півострова. Москва також вважає, що донести «те ж саме до України навряд чи можливо».

Про це заявив журналістам у п’ятницю прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, пише УНН з посиланням на федеральне агентство ТАСС.

«Їхні заяви по Криму відносяться до категорії питань, за якими у нас як і раніше є серйозні розбіжності, — сказав він. — Ці розбіжності навряд чи можна врегулювати з українською стороною, але ми сподіваємося, що наша послідовна лінія дозволить все-таки наших турецьких партнерів переконати в тому, що їхня нинішня позиція щодо Криму зовсім невірна».

При цьому Пєсков заявив, що відносини, які Туреччина вибудовує з сусідніми країнами, відносяться до сфери суверенного права держави. «Що стосується переговорів президента (Туреччини Реджепа Тайіпа) Ердогана і президента (України Володимира) Зеленського — це двосторонні відносини двох держав», — сказав прес-секретар російського президента.

Пєсков негативно відповів на питання, чи відбулося в останні тижні будь-яке «похолодання» у відносинах Росії з Туреччиною.

Раніше в цьому році Кремль вже висловлював упевненість в тому, що Туреччина з часом зрозуміє нібито «правильність позиції Росії» щодо окупації українського Криму. Анексію Криму Росією представник Кремля назвав тоді «темою, яка відноситься до категорії розбіжностей (РФ і Туреччини)».

При цьому він вказав, що розбіжності Москви і Анкари по окупованому Криму не впливають на партнерські відносини двох країн.

У грудні 2020 року Кремль заявив, що Росія продовжить «терпляче і послідовно доводити» до Туреччини свою позицію про нібито приналежність анексованого українського Криму, це питання залишається серйозною розбіжністю між двома країнами.

2 грудня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу за підсумками переговорів в Анкарі з українським колегою Дмитром Кулебою заявив, що Туреччина вітає ініціативу України зі створення «Кримської платформи» — переговорного майданчику з питань анексованого Криму.

Раніше про створення такого формату для координації міжнародних зусиль, спрямованих на повернення Криму до складу України і захист прав жителів півострова повідомили в Україні.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган також неодноразово заявляв, що Туреччина не визнає анексію Криму Росією.

Зокрема це він сказав після недавньої зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським 10 квітня цього року.

Ще на цю тему