У Криму 114 осіб позбавлені волі у рамках політично мотивованого або релігійного переслідування – правозахисники

17:30 16.04.2021

Станом на кінець березня 114 осіб позбавлені волі у рамках політично мотивованого та/або релігійного кримінального переслідування в Криму, свідчить моніторинговий огляд Кримської правозахисної групи ситуації з правами людини в Криму за березень 2021 року.

«У березні загальна кількість жителів Криму, позбавлених волі у «справі кримських мусульман», – 74 людини. Ще п'ятеро осіб обмежені у переміщенні: троє перебувають під наглядом і не можуть залишити окуповану територію, двоє – під домашнім арештом», – йдеться в огляді, оприлюдненому у п'ятницю.

Зазначається, що фігурантів цієї справи обвинувачують у причетності до ісламських організацій або у пропаганді діяльності організацій, які в РФ визнані терористичними або екстремістськими, але не є такими з точки зору законодавства України.

Крім того, на кінець березня в ув'язненні перебувають 16 осіб (включаючи Владислава Єсипенка) у «справі українських диверсантів», яких ФСБ РФ під час затримання обвинуватила «у підготовці диверсій, зберіганні зброї та шпигунстві».

На кінець березня за обвинуваченням в участі у батальйоні Номана Челебіджіхана також позбавлені волі шестеро осіб. «Офіційною причиною переслідування обвинувачених у Криму за ч. 2 ст. 208 КК РФ є те, що вони не з'явилися добровільно до силових структур РФ і не заявили про свою участь у «Кримськотатарському добровільному батальйоні ім. Номана Челебіджіхана». Заявленим слідством доказом діяльності батальйону проти інтересів РФ є інформація зі ЗМІ, що метою створення батальйону була деоккупація Криму», – наголошується в огляді.

За даними Кримської правозахисної групи, на кінець березня 2021 року в рамках переслідування «Свідків Єгови» у Криму були позбавлені волі п'ятеро осіб, ще четверо обмежені в переміщенні: троє перебувають під домашнім арештом, один - під підпискою про невиїзд.

В огляді також ідеться про те, що, за інформацією Кримської правозахисної групи, до журналіста Владислава Єсипенка, затриманого10 березня 2021 року, співробітники ФСБ застосовували тортури (удари електричним струмом та удушення поліетиленовим пакетом) з метою отримання необхідних слідству свідчень.

«Показання, отримані в результаті застосування тортур, були також використані в постановочному інтерв'ю проросійському каналу «Крим 24», – поінформувала Кримська правозахисна група.

Ще на цю тему