Росія обмежила судноплавство у Чорному морі: у Євросоюзі взялись за ситуацію

16:30 16.04.2021

У Європейському Союзі заявили, що вивчають ситуацію з обмеженням Росією свободи судноплавства в Чорному морі біля окупованого Криму.

Про це на брифінгу у Брюсселі заявив речник із закордонних справ і політики безпеки Європейської комісії Петер Стано, повідомляє УНІАН.

Він нагадав, що ЄС має чітку і тверду позицію підтримки суверенітету і територіальної цілісності України.

«Стосовно оголошення Росії, ми взяли це до уваги. Ми аналізуємо ситуацію. Міністри закордонних справ і верховний представник Європарламенту з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель обговорюватимуть це питання у понеділок на засіданні Ради з питань закордонних справ. Тож усі аспекти цієї події будуть розглядатися», – сказав Стано.

Також він додав, що після обговорення в ЄС з'явиться чітка і рішуча позиція з цього приводу.

15 квітня Міністерство закордонних справ України висловило протест Російській Федерації через обмеження свободи судноплавства в Чорному морі на тлі перекидання військових кораблів з Каспійського моря.

Українські дипломати закликають міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на РФ з метою припинення ескалації ситуації в Азово-Чорноморському регіоні. «РФ оголосила про закриття з наступного тижня до жовтня частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань. Такі дії Росії є черговою спробою порушення норм і принципів міжнародного права, узурпації суверенних прав України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря», – наголошується у заяві МЗС.

Також зазначається, що цей крок є грубим порушенням права на свободу судноплавства, гарантованого Конвенцією ООН з морського права.


 

Ще на цю тему