У Росії запевняють, що перекриття частини морської акваторії поблизу Криму «не перешкоджатиме судноплавству»

14:15 16.04.2021

Закриття Росією до 31 жовтня деяких районів акваторії Чорного моря не перешкоджатиме судноплавству через Керченську протоку, запевняють в управлінні навігації та океанографії Міноборони Росії.

«Мова йде про витягнуту ділянку акваторії уздовж узбережжя Криму (приблизно від Севастополя до Гурзуфа), прямокутний район біля берегів Керченського півострова (на траверзі Опуцького природного заповідника), а також невелику ділянку моря на західному узбережжі Криму. При цьому Керченська протока і підхід до неї не потрапляють у зазначені зони», – цитує відомство «РИА Новости Крым».

Міністерство закордонних справ (МЗС) України висловило протест у зв'язку з тим, що Росія оголосила про закриття з наступного тижня і до жовтня 2021 року частини акваторії Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів і державних суден інших країн під приводом військових навчань.

Обмеження Росія хоче запровадити з 24 квітня до 31 жовтня. Зокрема, планується «призупинити здійснення права мирного проходу для іноземних військових кораблів та інших державних суден» у трьох районах Чорного моря.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, США відкликали заявку на прохід кораблів у Чорне море. З чим пов'язане рішення, не повідомляється. Офіційних коментарів американської сторони поки немає.

Про намір США у середині квітня направити в Чорне море два військові кораблі повідомлялося кілька днів тому на тлі зростання напруженості на російсько-українському кордоні та концентрації російських військ біля українського кордону і в анексованому Криму.

Тоді стверджувалося, що метою маневру кораблів повинна стати демонстрація підтримки України з боку США і союзників.

Ще на цю тему