Росія, а не Україна відповідальна за ескалацію ситуації - США в ОБСЄ

12:45 16.04.2021

Делегація РФ в ОБСЄ поширює дезінформацію щодо нібито винуватості України у нинішній ескалації ситуації на сході, однак саме Росія, а не Україна несе відповідальність за це.

Як передає Укрінформ, про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 15 квітня.

«Упродовж семи років Росія здійснює широкомасштабну гібридну кампанію проти України, заперечуючи свою причетність та перешкоджаючи прогресу у напрямку мирного врегулювання конфлікту. Зараз Росія здійснює подальшу ескалацію напруження шляхом стрімкого нарощування військ в окупованому Криму та на східному фланзі України», – заявила вона.

Американська дипломатка зазначила, що протягом останніх кількох тижнів делегація РФ поширювала на засіданнях Постійної ради дезінформацію, на тлі нарощування нею військових сил. Це мало місце і на вчорашньому спільному засіданні Постійної ради та Форуму безпекового співробітництва ОБСЄ, яке було скликано на прохання України з метою отримання роз’яснень щодо незвичної військової діяльності РФ.

«Ми маємо бути дуже чіткими: Росія, а не Україна, відповідальна за будь-яку ескалацію на місцях на сході України», – наголосила очільниця місії США в ОБСЄ.

Вона вказала на те, що російська делегація в ОБСЄ ще задовго до фактичного збільшення насильства на сході України поширювала неправдиву інформацію про те, що українські війська нібито готуються до наступу в ОРДЛО.

«Насправді немає жодних доказів того, що Київ планує якусь військову операцію. Ми менш впевнені щодо планів Москви», – заявила Острієн.

За її словами, саме тому Сполучені Штати підтримали активацію Україною Віденського документа ОБСЄ «з метою отримання ясності щодо російської військової діяльності в регіоні, яка включає найбільшу з 2014 року концентрацію російських військ поблизу України та на її окупованій території».

Як повідомлялося раніше, в останні тижні значно зросла кількість порушень режиму припинення вогню на сході України з боку російських окупаційних військ.

На тлі концентрації військ біля кордону з України та на окупованих територіях Росія також активно веде пропагандистську кампанію для виправдання можливих широкомасштабних військових дій проти України.

Ще на цю тему