У Румунії хочуть заборонити Китаю та Huawei доступ до мережі 5G

11:50 16.04.2021

Уряд Румунії схвалив законопроєкт, що фактично забороняє Китаю та компанії Huawei брати участь у розвитку національної мережі 5G.

Про це повідомив член румунського комітету з питань інформаційних технологій та національної безпеки Павел Попеску, передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

«Уряд затвердив законопроєкт, що має першочергове значення для Румунії, на підтвердження меморандуму 2019 року, підписаного у Вашингтоні, який означає, що Китаю та Huawei відмовлять у будь-якому потенційному партнерстві щодо розбудови мережі 5G з румунською державою», – сказав Попеску.

Згідно з меморандумом, уряди США та Румунії заявили, що «як частина підходу до забезпечення безпеки, на основі оцінки ризиків, необхідна ретельна та повна оцінка постачальників обладнання для 5G».

«Національна безпека є головною метою, а захист персональних даних майбутніх поколінь Румунії є вирішальним чинником», – додав Попеску.

Як відомо, внаслідок санкцій США найбільший у світі виробник телекомунікаційного устаткування - компанія Huawei обмежилася виробництвом моделей 4G, оскільки немає дозволу американського уряду на імпорт компонентів для моделей 5G.

Розробку 5G від Huawei також заблокувала низка інших країн, зокрема Велика Британія, у зв'язку з побоюваннями щодо національної безпеки.

Ще на цю тему