Держдеп підтвердив: США візьмуть участь у саміті Кримської платформи на високому рівні

10:20 16.04.2021

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова провела відеозустріч із заступницею державного секретаря США з питань демократії, прав людини та праці Карою Мак-Дональд під час її віртуального візиту до України.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС.

Як зазначається, Джапарова поінформувала співрозмовницю про загострення безпекової ситуації на Сході України, в тимчасово окупованому Криму та прилеглих акваторіях, нарощування російських військ вздовж українського кордону, а також про оголошення Росією про закриття з наступного тижня до жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань.

Перша заступниця глави МЗС розповіла про погіршення ситуації з правами людини на тимчасово окупованій території АР Крим та Севастополя, зокрема про грубі порушення прав людини, згортання свободи слова, утиски релігійних свобод, свободи мирних зібрань та асоціації, та системні переслідування тих, хто виступає проти окупації, правозахисних активістів та журналістів.

Джапарова звернула увагу американської сторони на указ президента РФ №201 як черговий крок Росії, який позбавив українців права на володіння землею на території тимчасово окупованого Криму.

Вона наголосила на важливості підвищення ефективності відповіді міжнародної спільноти на окупацію Криму та інші порушення норм та принципів міжнародного права. Зокрема, було наголошено на важливості запуску Кримської платформи як одного з інструментів деокупації Криму у ході установчого Саміту у Києві 23 серпня.

«Росія докладає усіх зусиль для зриву цієї ініціативи України. Однією із цілей останньої ескалації Росією ситуації вздовж кордону з Україною та в Азово-Чорноморській акваторії є саме дискредитація Кримської платформи», – зазначила Джапарова.

Зі свого боку заступниця державного секретаря США підтвердила незмінність підтримки незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах та наголосила на заходах, яких вживають США у цьому зв’язку, в тому числі у співпраці з партнерами в рамках G7 та НАТО, у відповідь на ескалацію ситуації з боку РФ.

Мак-Дональд підтвердила розуміння важливості саміту Кримської платформи та плани США забезпечити участь у саміті на високому політичному рівні.

Джапарова подякувала американській стороні за увагу до ситуації з правами людини в Криму, зокрема за запровадження додаткових санкцій в контексті окупації Криму. «Політико-дипломатичний шлях деокупації Криму передбачає декілька інструментів, серед яких є санкційний тиск. США є однією з провідних держав, яка використовує цей механізм. Кримська платформа має на меті консолідацію міжнародних зусиль, де підтримка США буде запорукою успіху цієї ініціативи», – зазначила перша заступниця міністра.

Як повідомлялося раніше, у четвер заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін під час телефонної розмови з радником Державного департаменту США Дереком Шолле обговорив нарощування Росією своєї військової присутності поблизу українських кордонів та низку інших важливих питань.

Ще на цю тему