Глави МЗС Греції і Туреччини посперечалися на пресконференції щодо налагодження відносин

10:50 16.04.2021

Міністри закордонних справ Греції та Туреччини посперечалися на спільній пресконференції в Анкарі, яка почалася з надій на поліпшення відносин, але швидко переросла в різкі звинувачення з обох сторін.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Ekathimerini.

«Є значні можливості для поліпшення двосторонніх відносин. Греції і Туреччини судилося жити разом в регіоні з безліччю складних проблем», – сказав грецький міністр Нікос Дендіас, підкресливши, що прогресу неможливо досягти, якщо не буде «деескалації підбурливих дій і коментарів».

Однак Дендіас також різко критикував «постійні» порушення Туреччиною повітряного простору Греції і морського права, попередивши Анкару, що її дії в Егейському морі і Східному Середземномор'ї підривають її прагнення до членства в Європейському союзі. «Якщо це те, чого хоче Туреччина – а я, звичайно, сподіваюся, що це дійсно так, то вона повинна почати поважати морське право», – сказав Дендіас, підкресливши загрозу санкцій.

Турецький міністр Мевлют Чавушоглу також був відвертий у своїх коментарях, заявивши, що «зберігаються розбіжності» між двома сторонами з приводу Егейського моря і енергетичних прав в Східному Середземномор'ї, і назвав сейсмічні дослідження Туреччині «повністю законними».

Він також назвав коментарі Дендіас про можливі санкції ЄС «неприйнятними». «Ви ж не очікуєте, що я буду діяти так, ніби нічого не відбувається в Егейському морі і Східному Середземномор'ї», – сказав Дендіас у відповідь на попередження.

Глава МЗС Туреччини також повторив заклики до демілітаризації кількох грецьких островів в Егейському морі, заявивши у відповідь на коментарі Дендіаса про порушення Лозаннського договору, що «ви говорите тільки про те, що вам підходить».

Раніше Дендіас зустрівся з президентом Туреччини, який запропонував провести саміт по Східному Середземномор'ю.

Ще на цю тему