«Справа Джемілєва»: Обвинувачення завершило представлення відеодоказів в «суді»

19:20 15.04.2021

Сторона звинувачення на засіданні підконтрольного Росії міськсуду Армянська 15 квітня закінчила представляти відеодокази у справі національного лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, якого в анексованому Криму судять заочно.

Про це в коментарі Крим.Реалії розповів адвокат Микола Полозов.

«Сьогодні ми закінчили вивчати відео і фотодокази, представлені стороною обвинувачення. Під час сьогоднішнього судового засідання ми спостерігали на відеозаписах, що у місцевості, де проходили події 3 травня 2014 року (дата нібито незаконного перетину адмінкордону Криму з боку Херсонщини – КР) були відсутні будь-які знаки, що вказували б на розташування там пункту пропуску і державного кордону», – розповів Полозов.

Крім того, під час засідання адвокат звернув увагу суду на те, що Мустафа Джемілєв під час інтерв'ю ЗМІ повідомив, що «жодних документів про заборону йому в'їзду на територію Росії надано не було».

Також, під час перегляду відеозаписів на суді, стало відомо, що в місцевості, де відбувалися події 3 травня, був присутній на той момент в.о. міністра внутрішніх справ Криму Сергій Абісов.

Наступне засідання у цій справі заплановано на ранок 16 квітня.

Управління Слідкому Росії в Криму 13 квітня 2020 року висунуло Мустафі Джемілєву звинувачення за трьома статтями російського Кримінального кодексу: «перетин держкордону Росії іноземним громадянином, в'їзд яким до Росії не дозволений, вчинений групою осіб за попередньою змовою (ч. 3 ст. 322 КК Росії); недбале зберігання вогнепальної зброї, що створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки (ст. 224 КК України); незаконне придбання і зберігання боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК Росії)».

Раніше сторона захисту у справі національного лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва виявила порушення в матеріалах справи, вивчених під час судового засідання підконтрольного Росії міського суду Армянська 5 березня. Зокрема, як стверджує адвокат Микола Полозов, порушення стосувалися матеріалів, підготовлених слідчим. На засіданні суду 5 березня стало відомо, що Джемілєву продовжили заборону на в'їзд до Криму на 15 років – до 5 березня 2034 року.
 

Ще на цю тему