Матерів фігурантів «справи кримських мусульман» викликали в поліцію за поодинокі пікети / Фото

17:40 15.04.2021

В окупованому Криму матері політв'язнів Арсена Абхаірова і Рустема Емірусеінова - Зеліха і Зуре - отримали повістки з вимогою з'явитися до дільничного в поліцію.

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», пише Центр журналістських розслідувань.

Жінки повинні з’явитися в УПП №3 російського ОМВД селища Октябрське Красногвардійського району. Відзначається, що матері політв’язнів в праві користуватися послугами захисника і зобов’язані бути присутніми під час розгляду.

На думку адвоката Лілі Гемеджі, справи проти матерів політв’язнів ініціюють для того, щоб знизити їх активність у відстоюванні прав своїх дітей, змусити змириться з несправедливістю і «прищепити страх іншим».

Адвокат підкреслила, що для проведення одиночного пікету не потрібно подача повідомлення або отримання дозволу від органів виконавчої влади.

«Подвійні стандарти ми бачимо на протязі тривалого періоду. З тих пір як почався карантин, ряд офіційних заходів проводяться масово, без дотримання соціальної дистанції, але при цьому там нікого не притягають до адміністративної відповідальності – на відміну від тих, хто проводить поодинокі пікети», – цитують громадські працівники Лілю Гемеджі.

Як повідомлялось, в окупованому Криму російські силовики в ніч на 3 листопада зупинили і не дали можливості проїхати Керченськимй мостом близько 200 кримських татар, які їхали в російський Ростов-на-Дону на оголошення вироку в Південному окружному військовому суді фігурантам червоногвардійської «справи кримських мусульман».

3 листопада в Росії Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив фігурантів червоногвардійської групи «справи кримських мусульман» до позбавлення волі на термін від 12 до 17 років з відбуванням перших двох років ув’язнення у в’язниці.

Фото: Кримська солідарність
 

Ще на цю тему