Канада скасувала дозволи на експорт зброї до Туреччини

11:45 14.04.2021

Канада скасувала дію двох десятків дозволів на експорт до Туреччини товарів військового призначення через неавторизоване використання канадських технологій під час конфлікту у Нагірному Карабаху минулого року.

Про це заявив міністр закордонних справ Канади Марк Гарно, повідомляє кореспондент Укрінформ.

Гарно нагадав, що протягом останніх двох років Канада тимчасово заморозила дію дозволів на експорт до Туреччини деяких товарів військового призначення.

«МЗС Канади та Міноборони відтоді детально проаналізували усі заморожені й дійсні дозволи на експорт усіх військових товарів та технологій до Туреччини. За результатами цього аналізу, який виявив правдоподібні докази використання канадських технологій у Нагірному Карабаху, я оголошую про відкликання усіх дозволів, заморожених восени 2020 року», – заявив міністр.

Він наголосив, що використання канадських технологій у нагірнокарабаському конфлікті «не відповідало ні зовнішній політиці Канади, ні запевненням щодо їх кінцевого застосування, наданим Туреччиною».

Він додав, що Туреччина залишається «важливим союзником по НАТО, тож заяви, пов’язані із програмами співпраці у межах НАТО, будуть оцінюватися окремо».

Як повідомлялося раніше, минулого року Збройні сили Вірменії збили безпілотний літальний апарат, у якому використовувалися канадські високотехнологічні системи. Такі дрони мала на озброєнні Туреччина.

Після оприлюднення цієї інформації Канада тимчасово заморозила дію 25 дозволів на експорт товарів військового призначення до Туреччини.

Ще на цю тему