Міноборони РФ, поширили інформацію, що понад десяток десантних і артилерійських катерів Каспійської флотилії розпочали міжфлотський перехід з Каспію в Чорне море

08:01 14.04.2021

8 квітня, російські ЗМІ, посилаючись на повідомлення Міноборони РФ, поширили інформацію, що понад десяток десантних і артилерійських катерів Каспійської флотилії розпочали міжфлотський перехід з Каспію в Чорне море.

Заходи, за словами МО РФ, «здійснюються в рамках контрольної перевірки за зимовий період навчання», пише на своїй сторінці в Facebook, керівник безпекових програм центру глобалістики «Стратегія ххі» Павло Лакійчук.

Сам факт тимчасової передислокації з Каспію військових катерів – не дивина.

Починаючи з 2016 року, взявши під повний контроль Азовське море, росіяни на практиці відпрацьовують посилення угруповання сил там і в Керченській протоці. В тому числі за рахунок корабельно-катерного складу Каспійської флотилії.

Напрацьовано два способи перекидання катерів з Каспію в Азов: «південний» маршрут – з Махачкали до Ростова на залізничних платформах і «північний» – внутрішніми водними шляхами з Астрахані через Волгу – Волго-Донський канал – Дон і далі в Азовське море.

Другому варіанту віддається перевага, адже ним можна спрямувати не тільки малогабаритні катери, а й невеликі кораблі класу «корвет».

Зокрема в 2016 році два «Буяни», малі ракетні кораблі Каспійської флотилії, «Серпухов» і «Зелений Дол» здійснили перехід Волго-Донським каналом в Азов та Чорне море і далі в Середземне, звідки стріляли «Калібрами» по Сирії. Пізніше, у 2018 році, подібний похід здійснювали каспійські МРК «Град Свияжск» і «Великий Устюг».

В період загострення «азовської кризи», в травні 2018 року, без особливого розголосу зі складу Каспійської флотилії в Керч по Волго-Донському каналу здійснила перехід група з трьох артилерійських катерів – двох річкових бронекатерів «Шмель» проекту 1204 – АК-201 і АК-248 і швидкохідний «Гриф» проекту 1400М АК-326. Разом з ними внутрішнім річковими шляхами в Азов перейшли рейдовий водолазний катер РВК-933 і рейдовий буксир РБ-410. Тоді перехід катерів з Каспію на Азов також пояснювався плановими заходами бойової підготовки, але повернулися назад в Астрахань вони тільки пізньою осінню, коли стихли баталії з захопленням в Керченській протоці двох українських катерів.

Використання на Азові кораблів і катерів Каспійської флотилії з військової точки зору виправдане: Чорноморський флот, «заточений» під операції в глибоководних районах Чорного і Середземного морів для виконання бойових завдань в Азовському морі обмежено придатний, а «каспійці» – саме те.

Відразу після повідомлення в ЗМІ стало зрозуміло, що в Азов росіяни направили катери десантного загону – так званий, ДЕСО з кораблями вогневої підтримки (ОКОП – загін кораблів/катерів вогневої підтримки). Подібного роду задачі регулярно відпрацьовують на Каспії спільно 242-й дивізіон десантних катерів і 327-й дивізіон артилерійських кораблів.

Так і вийшло. Пізніше стало відомо, що на Азов перекинуті усі боєготові десантні катери типу «Серна» (проект 11770) і усі артилерійські «Шмелі», що є в розпорядженні Каспійської флотилії, а також гідрографічне судно ГС-559.

Таким чином в Азовському морі зараз діє катерна група Каспійської флотилії у складі 5-6 десантних катерів проекту 11770, 3-4 артилерійські катери пр. 1204 і 2-3 судна забезпечення.

Що вони можуть?

Здійснити висадку ротного тактичного десанту (наприклад зі складу 382-го окремого батальйону морської піхоти, що в Темрюці) на необладнане узбережжя в мілководних районах Азовського моря та озера Сиваш. Цього не можуть великі десантні кораблі Чорноморського флоту проектів 1171 і 775 – вони занадто великі з великою осадкою. Слід також мати на увазі, що останнім часом до складу ЧФ включено також дві «Серни», які базуються в Новоросійську, та ще пару десантно-штурмових катерів «Росгвардії» типу БК-16 (проект 02510) і десантовисадочні можливості росіян в Азовському морі подвоюються.

Що таке ротний тактичний десант?

Це не основні сили наступу. Це тактичний вид бойових дій для захоплення стратегічно важливого плацдарму в тилу чи на фланзі противника і його утримання до підходу основних сил. Отже «каспійці» хоча і складають загрозу, основну небезпеку слід чекати на іншому напрямку.

Що ми можемо зробити?

Перешкоджати їх еволюціям в морі, так щоб наші дії не оголосили «провокацією» ми не можемо: досі діє горезвісний «Договір між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки» 2003 року, який визначає Азов «спільними внутрішніми водами» (нонсенс) і спираючись на нього росіяни вважають себе в Азові господарями. Та й сил, тих що є у нас на Азові, малувато буде.

Хоча при потребі наші чотири «Гюрзи» військово-морської бази «Схід», якщо їх підтримають прикордонні катери, відсіч дадуть.

Головне – посилення протидесантної оборони: здійснити або відновити після зимового періоду протидесантне обладнання узбережжя на десантонебезпечних ділянках, наростити маневренні сили берегової оборони. Проводити постійне спостереження за акваторією і відстежувати дії противника.

Усе це наші моряки знають і вміють. Протистояти десанту з моря завжди простіше, ніж нападати – це класика. Наші хлопці щорічно проводять на узбережжі Азовського моря тактичні навчання з бойовою стрільбою серії «Попутний вітер», біля окупованого Криму нещодавно проведені великі навчання з відбиття наступу, в тому числі з моря, нашими береговими артилерійськими військами і десантниками, тривають заходи з підготовки підрозділів тероборони.

Ще на цю тему