Росія планує вивести з резерву корабель «Орел» та передати його ВМФ

09:45 08.04.2021

Росія планує вивести з резерву Берегової охорони ФСБ корабель І рангу «Орел» проєкту 11351 та передати його до складу ВМФ.

Про це пише MashNews, повідомляє Український мілітарний портал.

Джерела видання повідомили про відвідини Петропавловська-Камчатського комісії міністерства оборони Росії для технічного огляду стану корабля.

У випадку передачі його до ВМФ розглядаються два варіанти використання – передачу корабля до Чорноморського флоту або Тихоокеанському флоту, де він буде використаний як «донор» для модернізації та підтримання технічного стану наявних кораблів.

В останній раз на бойовому чергуванні «Орел» був у грудні 2018 року, після корабель вивели в резерв другої категорії.

Весною 2019 року сторожовий корабель знову виходив у море, а в липні стояв у парадній лінії на день ВМФ Росії, в листопаді було прийнято остаточне рішення про переведення його у резерв.

На службі у Береговій охороні ФСБ Росії надходять кораблі проєкту 22100 шифр «Океан» схожі за своїми характеристиками і тому перебування у строю корабля, чий вік на момент переводу у резерв вже був 34 роки, порахували не доцільним.

Разом з сторожовим кораблем «Орел» у складі Берегової охорони ФСБ Росії залишається ще один корабель проєкту 1135.1 шифр «Нерей» – «Дзержинский».

Кораблі цього проєкту будували на заводі «Затока» у Керчі, до складу морських частин Прикордонних військ КДБ СРСР встигли передати сім кораблів, ще два були закладені, один добудували вже в Україні як фрегат «Гетьман Сагайдачний», що зараз є флагманом ВМС ЗС України. Інший корпус не був добудований.

Після розпаду СРСР всі російські кораблі проєкту 11351 несли службу в складі 1-ї дивізії прикордонних сторожових кораблів (Камчатка) та 17-й окремій бригаді прикордонних сторожових кораблів (Находка)

Водотоннажність кораблів (повна) – 3641 тонн.

Довжина – 122,98 метри.

Ширина – 14,2 метри.

Осадка – 4,8 метри.

Швидкість повного ходу – 32 вузли.

Дальність плавання – 3600 миль.

Автономність – 30 діб.

Озброєння: одна артилерійська установка (АУ) АК-100, дві АУ АК-360М, одна пускова установка ЗРК «Оса-МА2», дві пускових установки торпедних апаратів калібром 533-мм, два реактивних бомбових пристроїв РБУ-6000, один вертоліт Ка-27ПС.

Екіпаж – 193 осіб, з них 22 офіцери.

Ще на цю тему