Справа Бекірова: ФСБшник на суді в окупованому Криму плутався у показах

08:01 08.04.2021

В окупованому Криму на засіданні у поновленій «справі» Едема Бекірова оперативник ФСБ дав покази, які ставлять під сумніви його правдивість як свідка. 

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, передає Укрінформ.

«На засіданні у форматі відеоконференцзв'язку був допитаний оперативний співробітник ФСБ Артем Жердєв, який нібито «здійснював виїмку боєприпасів з облаштованого сховку», – йдеться у повідомленні.

Під час засідання оперативник повідомив про понятих, що це були два брати, і навіть описав їх зовнішність, хоча насправді понятими були чоловік і дружина.

Також оперативник повідомив, що таємний свідок на словах описав йому місцеперебування сховку, не повідомляючи координати та не надаючи інших відомостей. Оперативник запевнив «суд», що тільки на підставі словесного опису легко зміг знайти цей сховок. Крім того, була відзначена різниця в показах цього свідка й опитаних раніше про те, хто діставав вибухівку зі схрону.

Всі ці розбіжності, на думку захисту, ставлять під сумнів той факт, що сховок був облаштований сторонньою особою, а не самими співробітниками ФСБ.

Наступне засідання заплановано на 13 квітня 2021 року.

Едем Бекіров - інвалід першої групи, без однієї ноги, має також ряд важких захворювань. Був обвинувачений в тому, що нібито перевіз і передав «таємному свідку» сумку з 14 кг вибухівки. Бекіров провів у СІЗО більше ніж 1 року і 8 місяців. Силовики затримали його на в'їзді в Крим 12 грудня 2018 року. На півострів він їхав, щоб відвідати свою матір та інших родичів перед плановою операцією на серці. Був звільнений 7 вересня 2019 року в результаті «обміну» між Україною і Росією.

В кінці лютого 2021 року «суд» у Криму розпочав новий розгляд кримінальної справи проти колишнього політв'язня Едема Бекірова.

Ще на цю тему