Росія зобов'язана забезпечити захист українських інвестицій на території окупованого Криму, – заступник глави МЗС Єнін

21:01 06.04.2021

Власність українських компаній в окупованому Росією Криму захищає Угода між урядами України і РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій 1998 року.

Як передає Цензор.Нет із посиланням на «Гордон», про це заявив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

«Відповідно до міжнародного права незаконна окупаційна влада зобов'язана захищати сторони, які не беруть участі в конфлікті. Територіальне застосування угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій 1998 року може включати в себе окуповані райони. Тому Росія зобов'язана забезпечити захист українських інвестицій на території Криму», – заявив дипломат.

Він підкреслив, що Росія не зможе вести подвійну гру й уникнути відповідальності.

«Претензії Росії на Крим є незаконними, необґрунтованими і мають юридичні наслідки. Насильно поширюючи свою юрисдикцію над територією Криму Росія має виконувати зобов'язання, які з цього випливають. Правило єдиної позиції забороняє державі проводити подвійну гру - з одного боку користуватися перевагами, а з іншого – уникати зобов'язань. Цей принцип має широке застосування при вирішенні спорів у міжнародних судових інстанціях», – сказав Єнін.

Ще на цю тему