«Верховний суд» Криму задовольнив скаргу адвоката у «справі імама»

17:01 06.04.2021

Окупаційний «Верховний суд» Криму прийняв скаргу адвоката Еміля Курбедінова у справі імама Аблякіма Галієва, якого звинуватили у «незаконній місіонерській діяльності».

Про це заявив адвокат Рустем Кямілєв, який представляв інтереси імама в апеляційній інстанції, повідомляє «Кримська солідарність».

Захисник оскаржив рішення щодо неприйняття апеляції в «Судакському районному суді», його переглянуть в «суді першої інстанції».

Раніше окупанти призначили імаму штраф у розмірі п'ять тисяч рублів за те, що він «проповідував без ліцензії». Захист вважає це рішення незаконним і хотів оскаржити його, але було відмовлено в апеляції.

Адвокати звернулися до «Верховного суду» Криму з проханням скасувати це рішення. Рішення було визнано незаконним. «Суд» повернув «справу» назад в Судак на нове судочинство.

Ми намагатимемося відновити імама в правах, щоб він цілком міг реалізувати своє право на ведення релігійної діяльності, — повідомив захисник.

Адвокат додав, що тепер вони чекають призначення апеляції в «Судакському суді».

Аблякім Галієв неодноразово пояснював окупантам, що з 2019 року «він бере участь в проведенні обряду з набуття імені у новонароджених і похоронного обряду в Ісламі», але при цьому не є «членом Духовного управління мусульман Криму або іншої релігійної організації».

Раніше, у березні 2019 року, в соціальних мережах було поширене непублічне звернення з вимогою призупинити поставку електроенергії до мечеті, в якій проводить обряди Галієв.

Нагадаємо, поширення Росією своєї юрисдикції на окупований Крим стало причиною переслідування за місіонерську діяльність — оголошено штрафів на суму щонайменше 1 340 500 рублів.

Ще на цю тему