Справу кримчанина-координатора «Самооборони Севастополя» направили до суду

16:41 06.04.2021

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно українця - учасника незаконної організації «Автоканал Севастополя».

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба Прокуратури АРК.

«За процесуального керівництва прокуратури автономії до суду скеровано обвинувальний акт стосовно громадянина України, учасника незаконної організації «Автоканал Севастополя» за ч. 2 ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років», – повідомили у прокуратурі Криму.

Досудове розслідування встановило, що обвинувачений, починаючи з лютого 2014 року, був активним учасником незаконної організації «Автоканал Севастополя», яка сприяла окупації Кримського півострова.

Зокрема, за інформацією правоохоронців, учасники цієї організації за допомогою власних каналів зв'язку координували роботу НЗФ «Самооборона Севастополя» задля патрулювання Севастополя, виявлення та затримання проукраїнськи налаштованих громадян, здійснення спостереження за штабом Військово-морських сил ЗСУ та іншими військовими частинами України в Севастополі.

Як уточнили у відомстві, обвинувачений безпосередньо координував діяльність осіб, які несли службу на незаконно створених блокпостах поблизу Севастополя, з метою здійснення перевірок документів, обшуків транспортних засобів, а також затримання громадян України.

«Разом із тим вказаний громадянин, спільно з іншими учасниками «автоканалу», під час проведення незаконних виборів на території окупованого півострова здійснював спостереження та патрулювання на дільницях, де відбувалось голосування», – йдеться у повідомленні.

Як зазначають у пресслужбі прокуратури автономії, пізніше обвинувачений був нагороджений медалями: «За возвращение Крыма», ювілейним знаком ФСБ Росії «Ветераны спецслужб России – защитникам Крыма и Севастополя», а також «В ознаменование пятой годовщины начала «Русской весны 23.02.14 - 23.02.19». За інформацією відомства, перераховані медалі були вручені за «вагомі внески» в організацію та сприяння діяльності незаконних блокпостів, збір медикаментів та продуктів харчування.

Наразі, як уточнюється, щодо обвинуваченого діє запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У прокуратурі АРК нагадали, що цього громадянина України було виявлено 18 лютого 2021 року на КПВВ «Каланчак», під час перетину адмінмежі з окупованим півостровом, тоді ж йому було повідомлено про підозру.

Як повідомлялося раніше, 23 лютого у СБУ поінформували, що контррозвідники СБУ викрили активіста так званої кримської весни, який сприяв окупації Автономної Республіки Крим російськими агресорами, і що громадянину повідомили про підозру.

За інформацією СБУ, було задокументовано, що навесні 2014 року цей громадянин вступив до громадської організації «Автоканал Севастополя», у якій сприяв РФ в анексії території півострова.

«Автоканал Севастополя» – тактична група, яка координувала діяльність незаконних збройних формувань «самооборони» і блокпостів під час окупації Криму і Севастополя Росією.

Ще на цю тему