У РФ хочуть дозволити мешканцям окупованого Криму ставати «держслубовцями» і за наявності громадянства України

18:21 06.04.2021

Глава комітету Держдуми РФ з держбудівництва та законодавства Павло Крашенінніков і голова комітету Ради Федерації з конституційного законодавства і держбудівництва Андрій Клішас у вівторок внесли на розгляд палати законопроект про «право» жителів окупованого РФ Криму на заміщення державних і муніципальних посад навіть в тому випадку, якщо вони «з незалежних від них причин не змогли вийти» з громадянства України.

Про це повідомила пресслужба комітету з держбудівництва, передає УНН.

«Законопроект підготовлений з метою недопущення обмеження прав жителів Криму і Севастополя на заміщення державних і муніципальних посад, посад державної і муніципальної служби, якщо з незалежних від них причин вони не змогли оформити вихід з громадянства України», — наводить пресслужба слова Крашеніннікова.

Він нагадав, що Конституцією РФ встановлено заборону на наявність іноземного громадянства або виду на проживання за кордоном для ряду посад. Відповідні поправки вже були внесені в ряд законів, при цьому на 14 квітня заплановано друге читання великого президентського законопроекту, що передбачає такі обмеження для державних і муніципальних службовців, військовослужбовців та інших категорій посад. Однак для жителів окупованих Москвою АР Крим та Севастополя, як заявив він, існують складності з оформленням «відмови від українського громадянства».

Як пояснив Крашенінніков, пропонується внести зміни в так званий закон, який є нібито юридичним обґрунтуванням окупації української території, а саме «Про прийняття в Російську Федерацію Республіки Крим та утворення в складі Російської Федерації нових суб’єктів — Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя», встановивши , що «громадянин Російської Федерації, який визнаний на території РФ громадянином, що не має громадянства іноземної держави, але при цьому відповідно до законодавства України є українським громадянином, має право заміщати державні та муніципальні посади, посади державної і муніципальної служби».

Законом встановлено, що жителі півострова, визнані «російськими громадянами» в результаті окупації Криму Росією в 2014 році, які «подали заяву про відмову від громадянства України, але не змогли його припинити, визнаються громадянами РФ без іноземного громадянства».

Варто відзначити, що це вже не перша дія Москви в питанні так званої «інтеграції» окупованої української території в юридичне поле РФ.

Наприклад на початку минулого року Рада Федерації РФ на засіданні схвалила закон, який дозволяє присвоювати звання «Ветеран військової служби» тим, хто проходив службу в Збройних силах України (ЗСУ) в частинах, дислокованих в Криму, і постійно проживав на півострові на момент його окупації Росією.

Як відзначали в пояснювальних матеріалах автори ініціативи (відповідно до матеріалів російського законопроекту № 620879-7), військові, які відслужили в СРСР (зокрема, в Україні), продовжують служити в Збройних силах Росії і мають сукупний стаж 20 років і більше, «не можуть користуватися гарантіями соціального захисту, які дає статус ветерана військової служби».

Ще на цю тему