Справи кримських татар: ФСБшник не мав кваліфікації для запису стенограм — експерт

18:01 06.04.2021

У Південному окружному військовому суді на засіданні у другій сімферопольській групі «справи Хізб ут-Тахрір» під час допиту співробітника ФСБ Рената Валіуліна стало відомо, що він самостійно робив стенограми записаних розмов підсудних з аудіоносіїв, не маючи на те необхідної кваліфікації.

Про це в Фейсбуці повідомляє Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«Кандидат історичних наук, доцент Вищої школи економіки, експерт Дмитро Дубровський прокоментував Кримській солідарності, що оперативник повинен хоча б мінімально розбиратися в тому, чим він займається», – йдеться у повідомленні.

Дубровський зазначив, що «Вікіпедія» і «методичні джерела», на які посилається оперуповноважений ФСБ, не є достовірною базою знань, оскільки зміст розмов, які виступають доказом обвинувачення, потребує спеціальних знань.

Експерт також висловив сумнів, що Валіулін є експертом у фоноскопії, стенографії та аналізі усного мовлення.

Зі свого боку адвокат Марія Ейсмонт повідомила, що співробітник ФСБ на запитання суду відповідав «не пам'ятаю», посилаючись на матеріали кримінальної справи і на ОРЗ (оперативно-розшукові заходи), дату і час яких він не зміг повідомити.

«За словами захисниці, саме цей співробітник ФСБ брав участь у викраденні Раїма Айвазова, надів йому на голову мішок, погрожував розстрілом, змушував зізнатися в тероризмі, що вказує на його зацікавленість у закінченні справи на користь версії спецслужб», – повідомляє Кримська солідарність.

Як наголосила адвокат, «для майбутніх істориків цей допит буде показовим - як не маючи жодних доказів, невинних людей саджають на гігантські терміни».

27 березня 2019 року в Криму в селищах Кам'янка, Строганівка, Біле під Сімферополем, де переважно живуть кримські татари, пройшли масові обшуки, проведені співробітниками ФСБ, ОМОНу, Росгвардіі, поліції, ДПС.

Після обшуків були заарештовані 25 кримськотатарських громадських активістів - Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Іззет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдулгазієв, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Акім Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов - обвинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яку Росія вважає терористичною.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об'єднання «Кримська солідарність».

Як повідомлялося раніше, під час засідання Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону 51-річному фігуранту «справи Хізб ут-Тахрір» Шабану Умерову стало зле.

Ще на цю тему