Самусь: Російські підводні човни в Чорному морі – загроза для України і країн НАТО 

16:40 05.04.2021

Підводні човни, які Росія перекидає в тому числі до берегів окупованого Криму для проведення навчань, становлять потенційну загрозу для України і країн НАТО.

Так вважають в українському Центрі дослідження армії, конверсії та роззброєння, пише Крим.Реалії.

У центрі, зокрема, звертають увагу на такі субмарини як «Колпино» і «Великий Новгород».

«Це підводні човни, які, дійсно, загрожують і Україні, і в принципі й країнам НАТО. Якщо говорити про дальність стрільби «Калибр», то це може сягати до двох з половиною тисяч кілометрів. Тобто ці підводні човни є новітніми, вони, дійсно, загрожують безпеці не тільки Чорного моря, але, я б сказав, Європи та Середземного моря», – зазначив у коментарі для Крим.Реалії заступник директора українського Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

На навчаннях у Чорному морі екіпажі обох субмарин тренувалися стріляти по наземних цілях, про що офіційно повідомляло командування Чорноморського флоту Росії. І саме на це слід звернути увагу, радять експерти.

«Єдине, що цікаво, це відпрацювання стрільби ракетами по наземних цілях. Це для нас серйозний момент такий, тому що відпрацьовувалися вони і з надводних кораблів, і з підводних човнів по морських цілях – це класичне застосування. Тут треба нам спостерігати саме за цим моментом, тому що в разі загострення по нас можуть бити не тільки зі сходу «Искандер» і «Точка», а й «Калибр» з півдня», – вважає керівник програм безпеки центру глобалістики «Стратегія ХХ» Павло Лакійчук.

«За допомогою цих човнів Росія може постійно фактично повністю контролювати підводну сферу Чорного моря, що дуже небезпечно для України, оскільки в Україні є засоби боротьби з підводними човнами, але їх мало», – додав Самусь.

Раніше у пресслужбі Південного військового округу Росії повідомляли про вихід у море підводних човнів «Колпино» і «Великий Новгород» з пунктів базування в Севастополі й Новоросійську для проведення спільних навчань.

Представник головного управління розвідки міністерства оборони України Вадим Скібіцький, коментуючи Крим.Реалії навчання Збройних сил Росії, повідомив, що Росія під виглядом військових навчань перекидає війська до кордонів України.

Україна також повідомила Радбезу ООН про нарощування Росією військ на Донбасі та в Криму.

Державний секретар у закордонних справах та справах співдружності націй і розвитку Великої Британії Домінік Рааб минулого тижня заявив, що Лондон уважно стежить за діями Росії й висловив переконання, що «будь-яка спроба Росії піти на масштабну військову ескалацію матиме для неї важкі наслідки».
 

Ще на цю тему