Верховний Суд остаточно відмовив захисту ексдепутатки з Криму у справі про держзраду

08:20 05.04.2021

Верховний Суд залишив без зміни ухвалу Київського апеляційного суду про відмову у поновленні строку на апеляційне оскарження вироку ексдепутату Верховної Ради Криму Світлані Савченко, засудженої за вчинення державної зради.

Про це повідомляє прокуратура АР Крим та міста Севастополя у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду залишив без зміни ухвалу Київського апеляційного суду щодо відмови стороні захисту у поновленні строку на апеляційне оскарження вироку кримській депутатці Світлані Савченко», - йдеться у повідомленні.

У прокуратурі нагадали, що 10 грудня 2019 року Святошинський районний суд міста Києва заочно засудив колишнього депутата Верховної Ради АР Крим VI скликання Світлану Савченко до 14 років позбавлення волі за вчинення державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).
Адвокат ексдепутат подав скаргу до Верховного Суду, суть якої полягала у тому, що Савченко нібито не була обізнана стосовно вироку суду та, відповідно, її захисник не зміг вчасно подати апеляційну скаргу.

Однак у прокуратурі заявляють, що це не відповідає дійсності, оскільки вже наступного дня після проголошення вироку Савченко, намагаючись висміяти своє засудження, публічно його прокоментувала у соціальних мережах та ЗМІ, а отже, була обізнана стосовно вироку та могла вчасно реалізувати своє право на захист.

«Верховний Суд визнав ухвалу Апеляційного суду про відмову адвокату в поновленні строку на апеляційне оскарження вироку Савченко належним чином вмотивованою та законною. Постанова є остаточною та оскарженню не підлягає», - інформує прокуратура.

Нагадаємо, у грудні 2019 року колишнього депутата Верховної Ради АР Крим VI скликання Світлану Савченко засудили до 14 років позбавлення волі за державну зраду.

Суд встановив, що Савченко брала участь у засіданнях Верховної Ради АР Крим, на яких ухвалено постанову «О независимости Крыма», згідно з якою створено нелегітимне державне утворення «Республика Крым», а також постанову «О правопреемстве Республики Крым». Ці дії надалі призвели до окупації півострова.

Крім того, Савченко взяла участь у позачерговому засіданні незаконно створеного органу «Государственный совет Республики Крым», чим забезпечила його функціонування, а також голосувала на засіданні, де було ухвалено так звану конституцію Республіки Крим, відповідно до якої «Республіка Крим стала невід’ємною частиною території Російської Федерації».
 

Ще на цю тему