«Слідами війни»: турецькі ЗМІ щодо ескалації бойових дій на Донбасі

18:55 02.04.2021

Порушення режиму припинення вогню між російськими бойовиками та Збройними силами України на Донбасі призвело до посилення напруженості в регіоні.

Про це повідомляє одна з найвпливовіших і найстаріших турецьких газет Milliyet (випускається з 1926 року, — прим. ред.), пише QHA.

У статті під назвою «Слідами війни. Офіційне повідомлення від Росії» розповідається про те, що РФ зосередила війська на кордоні з Україною і звинуватила Київ у підготовці провокацій.

Видання нагадує, що ситуація на фронті загострилася після того, як 26 березня в селищі Шуми у результаті обстрілу снайперами були вбиті четверо українських солдатів і двоє поранені. Через це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав міжнародну спільноту «рішуче засудити Росію».

Видання Hurriyet повідомляє, що через загострення ситуації на сході України з Кремля надійшли нові заяви. Газета цитує заяву прессекретаря Володимира Путіна Дмитра Пєскова, який схарактеризував напружену ситуацію на лініях зіткнення на сході України як «дуже страшну».

У свою чергу, як пише газета, президент Володимир Зеленський заявив, що Російська Федерація намагається створити атмосферу загрози й тиску, яка затьмарила б перемовини щодо припинення вогню.

«У Росії є традиція — грати з вогнем і створювати прикордонну напруженість за допомогою провокацій у формі військових навчань», — сказав український лідер.

Турецький телеканал CNN Türk, розповідаючи про напруженість на Донбасі, цитує заяву Пентагону, в якій зазначається, що міністр оборони США Ллойд Остін провів розмову зі своїм українським колегою Андрієм Тараном. Остін засудив нещодавню ескалацію агресивних і провокативних дій Кремля на сході України.

На інтернет-сторінці телеканалу також повідомляється, що у зв'язку із фактом масованого нарощування військової потужності Росії біля кордонів України стурбованість висловило і НАТО.

Один з найпопулярніших турецьких новинних сайтів Haber7.com повідомляє, що після вдалої військової кампанії Азербайджану в Нагірному Карабасі з використанням турецьких безпілотників, Київ почав закуповувати дрони у Туреччини. Однак ситуація у Нагірному Карабасі, зазначає портал, не зовсім аналогічна положенню в Криму і на Донбасі. Україна на окупованих територіях протистоїть безпосередньо Росії, з якою до того ж має велику прикордонну лінію.

Експерт видання Таха Дагли зазначає, що загострення на сході України відбулося після низки кроків українського уряду: закриття проросійських телеканалів і накладення санкцій на політиків, які співчувають Москві й просування «Кримської платформи», як стратегії деокупації півострова.

Ця ситуація розлютила Росію. У ніч на 31 березня на Донбасі та навколо Криму відбулося дуже інтенсивне військове скупчення військ РФ. З 1 квітня припинено перемир'я між Україною і Росією, яке тривало 9 місяців і Москва вже встигла заявити, що продовжувати перемир'я не буде, — написав він.

Ще на цю тему