Призов в окупованому Криму порушує міжнародне гуманітарне право – МЗС

11:01 02.04.2021

МЗС висловило рішучий протест проти призову Російською Федерацією на військову службу громадян України, які проживають у Криму.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві, оприлюдненій МЗС України.

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест проти вчинення Російською Федерацією воєнного злочину – призову громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь на службу в Збройних Силах РФ», – ідеться у заяві.

МЗС наголошує, що системно порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, зокрема положення Четвертої Женевської конвенції 1949 року, російська окупаційна адміністрація здійснює призов і на тимчасово окупованій території України.

Починаючи з 2015 року, російська окупаційна адміністрація вже провела на півострові 12 призовних кампаній, незаконно призвавши близько 28 тисяч осіб. 1 квітня 2021 року розпочалася чергова призовна кампанія.

Незгодних із примусовим призовом кримчан окупаційна адміністрація піддає кримінальному переслідуванню, що також є порушенням Четвертої Женевської конвенції.

Так само всупереч нормам міжнародного гуманітарного права здійснюється пропаганда служби в армії держави-агресора, зокрема і серед дітей.

«Закликаємо міжнародну спільноту дати належну оцінку таким діям РФ на тимчасово окупованій території, продовжити та посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресора з метою повернення РФ до дотримання норм та принципів міжнародного права», – заявили в МЗС.

У міністерстві додали, що Україна продовжує документувати порушення Російською Федерацією норм міжнародного права та вживає заходи для притягнення її до міжнародно-правової відповідальності.

Ще на цю тему