За місяць окупанти присудили чотири штрафи релігійникам в Криму

10:30 02.04.2021

Окупанти в Криму систематично порушують свободу віросповідання, штрафуючи через свої «суди» релігійні організації на українському півострові.

Як звітує «Кримська правозахисна група» (КПГ), впродовж березня окупанти оштрафували чотири релігійні організації в Криму.

Так, 2 березня оштрафували на п'ять тисяч рублів (приблизно 1850 гривень) члена релігійної організації «дім Гончара» у Севастополі Євгена Корнєва за «місіонерську діяльність без документів від релігійної організації». При цьому «мирова суддя» Катерина Балюкова керувалася законодавством держави-окупанта.

У Євпаторії на 30 тисяч російських рублів оштрафували синагогу месіанських юдеїв «Хава Нагіла». Окупанти звинуватили юдеїв у поширенні відеозаписів з богослужінням рабина, на яких не було маркування релігійної організації. Вже за тиждень, 10 березня, в цьому ж місті оштрафували «Церкву євангельських християн-баптистів Євпаторії» на 30 тисяч рублів за нібито наявність релігійної літератури без маркування релігійної організації.

У Ялті 22 березня «суд» змусив Артема Морина, єпископа Церкви християн віри євангельської «Маяк», заплатити п'ять тисяч рублів за начебто «незаконну місіонерську діяльність».

Такі дії «влади» необґрунтовано обмежують свободу совісті та віросповідання, — зазначають правозахисники.

Фахівці КПГ зафіксували загалом 118 адміністративних проваджень щодо релігійних організацій та їхніх членів у Криму за часи окупації Росією. У рамках цих проваджень винесено штрафів на суму не менше 1 590 500 російських рублів.

Ще на цю тему