ЄС засудив початок «‎призову»‎ в окупованому Криму

09:45 02.04.2021

Європейський Союз засудив початок «призовної кампанії» до збройних сил РФ в окупованому Криму.

Про це йдеться у заяві речника ЄС, оприлюдненій на сайті Європейської служби зовнішніх дій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні Російська Федерація розпочала чергову призовну кампанію у незаконно анексованій Автономній Республіці Крим та у місті Севастополі, щоб залучити мешканців півострова до служби у збройних силах Російської Федерації. Це є ще одним порушенням міжнародного гуманітарного права. Російська Федерація несе зобов’язання за міжнародним правом і мусить забезпечити захист прав людини на півострові», – йдеться у заяві.

Речник наголосив, що ЄС закликає Росію припинити порушення міжнародного законодавства на Кримському півострові.

«Європейський Союз залишається непохитним у підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах», – йдеться у заяві.

Як повідомлялося, у березні в окупованому Криму правозахисники зафіксували 12 нових кримінальних «справ» за так зване ухилення від служби в російській армії.

За даними Кримської правозахисної групи, за весь період окупації півострова порушено і передано в «суди» 201 кримінальну «справу» за ухилення від служби в Збройних силах РФ. У 186-ти з них ухвалені вироки, решта - на стадії розгляду.

Проведення призову жителів окупованих територій до лав армії держави-окупанта, а також пропаганда на території Криму служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Четвертої Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Ще на цю тему