Тихановська: Крим – український, готова повторити це в Києві

08:30 02.04.2021

Лідер опозиції Білорусі Світлана Тихановська заявила, що окупований Росією Крим належить Україні.

Про це вона сказала в інтерв'ю Європейська правда у Вільнюсі.

«Крим – український. Коли говориш невизначено – це не означає, що ти помиляєшся, ти просто говориш дипломатичною мовою. Зараз я чітко сказала, відповіла на запитання», – сказала Тихановська.

За її словами, вона готова повторити свою позицію у Києві і чекає запрошення на візит від українського уряду.

«Ми хочемо переконати офіційну Україну... Не те щоб переконати – хочемо розповісти нашу точку зору: щоб режим впав, щоб змусити його почати спілкування з білорусами, потрібен максимальний тиск – політичний, економічний. Україна в цьому питанні може зробити дуже багато», – додала Тихановська.

Вона також розповіла, якої підтримки чекає від уряду України.

«З боку офіційної України нам хотілося б більше рішучих заяв, більш жорсткої позиції і якоїсь фінансової ізоляції Білорусі, тому що це дуже важлива точка тиску на режим», – зазначила Тихановська.

Рік тому Тихановська в одному з інтерв'ю заявила, що Крим належить Україні за міжнародним законом. На уточнювальне запитання стосовно того, чий Крим де-факто, опозиціонерка відповіла: «Маємо те, що маємо».

Нагадаємо, Європейський Союз офіційно висловив підтримку новоствореній міжнародній платформі, що займатиметься документуванням порушень прав людини режимом Лукашенка у Білорусі - International Accountability Platform for Belarus (IAPB). 

Її створюють за рекомендацією правозахисників, що здійснювали моніторинг ситуації у Білорусі у рамках так званого «Московського механізму» ОБСЄ.

Ще на цю тему