За час окупації у Криму зафіксували 43 випадки насильницьких зникнень - ООН

10:00 01.04.2021

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) встановило 43 випадки насильницьких зникнень людей у Криму після окупації півострова Росією у 2014 році.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в інформаційній довідці, оприлюдненій 31 березня Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні.

«З початку окупації Автономної Республіки Крим і міста Севастополя (Україна) у 2014 році УВКПЛ задокументувало 43 випадки насильницького зникнення у Криму», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що насильницькі зникнення вчинялися здебільшого в формі викрадення; серед жертв – 39 чоловіків і 4 жінки.

Перший задокументований випадок насильницького зникнення був 3 березня 2014 року, а найостанніший за часом – 23 травня 2018 року.

Як йдеться в інформаційній довідці, із 43 жертв насильницького зникнення 11 осіб (усі – чоловіки) залишаються зниклими безвісти, а один чоловік перебуває під вартою.

«Насильницькі зникнення вчинялися, ймовірно, озброєними групами, такими як самооборона Криму і козацькі групи; представниками Федеральної служби безпеки Російської Федерації; іншими правоохоронними органами, зокрема поліцією Криму», - підкреслили автори документа.

За даними УВКПЛ, викрадачі застосовували катування і жорстоке поводження з метою змусити жертв дати свідчення проти самих себе або свідчити проти інших, а також як помсту за їхню політичну позицію або зв'язок з політичними організаціями.

При цьому в документі констатується, що жодна особа не була притягнута до відповідальності у зв'язку з будь-якими з насильницьких зникнень, а також за випадки катувань і жорстокого поводження, задокументованими УВКПЛ.

Як повідомлялося, Росія у лютому 2014 року розпочала збройну агресію проти України, захопивши частину її території – Крим.

16 березня 2014 року на окупованому півострові Росія провела так званий референдум щодо статусу Криму, а вже через два дні, 18 березня 2014 року, в Кремлі відбулось підписання так званого Договору про прийняття Республіки Крим до складу Російської Федерації.

Більшість країн-членів ООН та інші міжнародні організації визнали інсценований окупантами фальсифікований кримський референдум нелегітимним.
 

Ще на цю тему