Мандат місії ОБСЄ передбачає також доступ до Криму – США

19:01 31.03.2021

Мандат Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні передбачає роботу Місії по всій території України, включаючи Крим.

Як передає Укрінформ, про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ у середу.

«США підтверджують свою непохитну відданість суверенітету та територіальній цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води. Зазначаємо, що Спеціальна моніторингова місія в Україні має мандат на діяльність на всій території України, включаючи Крим», – заявила представниця Сполучених Штатів з нагоди продовження мандату СММ ОБСЄ в Україні.

Вона додала, що усі держави-учасниці повинні співпрацювати з СММ і «не вживати жодних заходів, щоб перешкоджатимуть її доступу до Криму чи будь-якого іншого регіону України».

«Ми закликаємо Україну, Росію та сили, які Росія озброює, тренує, очолює та поруч з якими воює, забезпечити безперешкодне переміщення СММ по всій території України та гарантувати безпеку спостерігачів СММ під час виконання ними своїх обов'язків», – заявила американський дипломат.

Як повідомлялося раніше, Постійна рада ОБСЄ у середу схвалила продовження мандату Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні ще на один рік. Також делегації 57 країн-учасниць схвалили бюджет Спеціальної моніторингової місії на новий річний період – з 1 квітня 2021 року по 31 березня 2022 року.

Ще на цю тему