Туреччина запропонувала Ізраїлю обмінятися послами

12:41 31.03.2021

Туреччина готова направити свого посла в Тель-Авів, якщо Ізраїль направить свого посла до Анкари.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на ізраїльське видання Israel Hayom.

«Турецький уряд готовий направити посла в Тель-Авів, як тільки ізраїльський уряд зобов'язується одночасно відреагувати алогічно», – повідомляє видання з посиланням на своє джерело з-поміж ізраїльських високопосадовців.

Це не перший випадок відкликання та повернення послів у двосторонніх відносинах між Туреччною та Ізраїлем.

Як повідомлялося, серйозне охолодження відносин між Ізраїлем та Туреччиною відбулося у 2010 році, коли «флотилія свободи» спробувала прорвати морську блокаду сектора Газа і була зупинена ізраїльським спецназом. У результаті було вбито дев'ять турецьких активістів, ще 40 осіб постраждали. У 2016 році Туреччина та Ізраїль на переговорах у Римі остаточно погодили текст документа про нормалізацію відносин між двома країнами.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив про призначення посла в Ізраїлі, за день до того в Ізраїлі теж призначили свого посла в Туреччині.

Чергове загострення сталося у 2018 році після оголошення Єрусалиму столицею Ізраїлю. Міністерство закордонних справ Туреччини відкликало свого посла для консультацій та попросило ізраїльського посла тимчасово залишити країну. У відповідь Ізраїль вислав консула Туреччини в Єрусалим, а міністерство сільського господарства заморозило імпорт сільськогосподарської продукції з Туреччини.

У грудні минулого року президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина хоче покращити свої відносини з Ізраїлем. 10 березня цього року прем'єр-міністр Бенджамін Нетаньяху повідомив, що Ізраїль бере участь у переговорах з Туреччиною щодо природного газу в східному Середземному морі.

Ще на цю тему