ЄС закликає звільнити затриманих в окупованому Криму Єсипенка, Аблямітова і Довгополу, – посол Маасікас

10:21 31.03.2021

Європейський союз закликає Росію і підконтрольну Кремлю владу окупованого Криму звільнити Меджита Аблямітова, Галину Довгопол та Владислава Єсипенка.

Про це написав у Twitter посол ЄС в Україні Матті Маасікас, передає Цензор.Нет.

«Останні тривалі вироки Меджиту Аблямітову і Галині Довгополій, і затримання Владислава Єсипенка, фрілансера «Радіо Свобода», ілюструють страшну ситуацію з правами людини в Криму, незаконно окупованому Росією. Ми засуджуємо ці дії і закликаємо негайно звільнити їх», – написав Маасікас.

«ЄС закликає звільнити затриманих в окупованому Криму Єсипенка, Аблямітова і Довгополу», – посол Маасікас 01

Нагадаємо, про затримання Єсипенка стало відомо 12 березня. Його та ще одну учасницю акцію на честь дня народження Шевченка - Єлизавету Павленко - затримали на Ангарському перевалі. 16 березня ФСБ РФ заявила, що Єсипенко нібито збирав інформацію за завданням української розвідки, а також виготовив саморобний вибуховий пристрій. У Службі зовнішньої розвідки України затримання Єсипенка назвали пропагандистською акцією напередодні річниці окупації.

Кіровський районний «суд» у Криму 23 березня засудив Меджита Аблямітова до 6 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік за звинуваченням в участі в батальйоні ім. Номана Челібіджіхана за частиною 2 статті 208 Кримінального кодексу Росії.

24 березня до колонії суворого режиму засудили пенсіонерку Галину Довгополу, обвинувачену в «державній зраді». Кримінальна справа розглядалася в закритому режимі, у зв'язку з тим, що «в матеріалах справи містилися відомості, що становлять державну таємницю».

Ще на цю тему