У фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» в кримському СІЗО погіршився стан здоров’я

17:40 30.03.2021

У фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» Тимура Ялкабова в СІЗО Сімферополя загострилася астма, його перевели в спецблок.

Про це повідомила громадське об'єднання «Кримська солідарність» дружина Ялкабова Аліє Муждабаєва, пише Крим.Реалії.

Дружині вдалося отримати дозвіл слідчого на короткострокове побачення з Тимуром Ялкабовим на території слідчого ізолятора.

«У СІЗО у нього загострилася давня хвороба, почалися напади астми, і його два дні тому перевели у спецблок. Він хронічний астматик. У нього була офіційна інвалідність третьої групи, видана на один рік. Пізніше ми не продовжували її, тому що Тимур до арешту приймав ліки, які йому дуже добре допомагали. Зараз він знову страждає від хвороби, але як продовжити інвалідність в умовах СІЗО, ми не знаємо», – розповіла дружина.

За словами Муждабаєвої, у спецблоці йому дали койку на другому поверсі двоярусного ліжка. Це ще більше погіршило здоров'я Тимура Ялкабова.

«Там стеля, чорна від цвілі, тому він задихається. Приходив лікар, вивів його в коридор. Він віддихався і його знову завели туди. Я ходила до начальника, попросила, щоб його перевели в іншу камеру. У попередній камері, звідки його перевели, були хоч якісь умови, більш людські. Тут зовсім ніяких умов, стіни і стелі мокрі. Він там не може дихати, нічим», – розповіла дружина кримського татарина.

Нагадаємо, рано-вранці 17 лютого в декількох районах півострова російські силовики прийшли з обшуками в будинки мусульман. За словами активістки «Кримської солідарності» Лутфіє Зудієвої, всім затриманим інкримінують статтю 205.5 Кримінального кодексу Росії за можливу причетність до організації «Хізб ут-Тахрір». Того ж дня підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя заарештував до 15 квітня 2021 року шістьох затриманих кримчан.

Прокуратура АРК і Севастополя повідомила про відкриття кримінальних проваджень через масові обшуки в Криму.

У Представництві Президента України в АРК вказали на те, що інформацію про чергові масові обшуки російських силовиків у кримчан оперативно передають українським правоохоронцям, а також мають намір використовувати її «в роботі на національному і міжнародному рівнях».

Ще на цю тему