«Справа Гафарова»: Навіть окупаційний «суд» визнав незаконними дії кримських тюремників

12:20 30.03.2021

«Суд» окупантів визнав, що Федеральна служба виконання покарань РФ по окупованому Криму незаконно приховувала інформацію про стан здоров'я політв'язня, інваліда другої групи Джеміля Гафарова.

Про це у Фейсбуці повідомляє Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«Набуло чинності рішення верховного «суду» Республіки Крим про те, що медсанчастина та кримський підрозділ ФСВП незаконно ухилялися від надання відомостей адвокату Рифату Яхіну про стан здоров'я його підзахисного кримськотатарського політв'язня, інваліда другої групи Джеміля Гафарова», - йдеться в повідомленні.

За словами адвоката, ще минулого року Залізничний районний «суд» Сімферополя частково задовольнив його позов, зобов'язавши представників ФСВП надати запитані захистом Гафарова відомості. При цьому в апеляційній скарзі, поданій «прокуратурою» та «ФСВП Сімферополя» було відмовлено.

Як зазначив адвокат, цей судовий прецедент дозволить притягнути до кримінальної відповідальності винних за перешкоджання здійсненню адвокатської діяльності.

58-річний Джеміль Гафаров із 27 березня 2019 року перебуває в СІЗО за підозрою в тероризмі. Фігуранта другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» обвинуватують в участі у забороненій в РФ партії.

Гафаров - інвалід другої групи, його тримання в ізоляторі пов'язане з ризиком для життя. При цьому його адвокат і дружина стверджують, що адміністрація СІЗО-1 не лише не допомагала, а й протидіяла наданню допомоги. Зараз його етапували до СІЗО-5 Ростова-на-Дону для участі в судовому розгляді по суті.

Загалом у другій сімферопольській «справі Хізб ут-Тахрір» проходять 25 кримських татар. Ще четверо перебувають у розшуку. Нещодавно у справі завершилося досудове слідство. Гафарову загрожує від 10 до 20 років позбавлення волі.
 

Ще на цю тему