Нехтування РФ зміною клімату посушливого Криму оцінить ООН

08:50 29.03.2021

Експертами «АРК», в рамках підготовки доповіді до Генасамблеї та Ради з прав людини ООН щодо реагування держав на кліматичні зміни, було спрямоване повідомлення Спеціальному доповідачеві ООН з питань права на розвиток Послу Сааду Альфараржі.

У повідомленні «АРК» описується ситуація водної кризи в Криму, зумовлена послідовними недбалими та відверто протиправними й злочинними діями російської «влади» на півострові.

Крім вже загальновідомих факторів переселення сотень тисяч громадян РФ до півострову та його мілітаризації, що були здійснені очевидно всупереч об’єктивній ситуації посушливого регіону за умов глобального потепління, увагу Спеціального доповідача було звернуто на низку спеціальних обставин. Зокрема у повідомленні «АРК» вказується на негативну роль у зміні клімату та відповідно у глобальному потеплінні двох потужних теплових електростанцій, збудованих російською «адміністрацією» на півострові у 2015-2019 роках.

Також «АРК» звернуто увагу Спеціального доповідача на повне усунення фактичною «владою» кримчан від обговорення та схвалення будь-яких рішень щодо інфраструктурних змін на півострові, будь то електростанції, хімічна промисловість, опріснювальні установки, додаткові артезіанські свердловини, необґрунтовані водогони тощо.

У повідомленні, із доданням більше тридцяти матеріалів «АРК» з питань недбалого та хижацького ставлення РФ до довкілля та сталого розвитку Криму неспростовно доводиться відсутність на сьогоденному півострові будь-яких передбачених міжнародними стандартами практик забезпечення права на сталий розвиток, зокрема для уразливих та дискримінованих груп, таких як корінні народи та етнічні українці.

Ще на цю тему