Окупанти засудили учасника «кримськотатарського батальйону» до шести років тюрми

10:00 24.03.2021

В окупованих Криму «Кіровський районний суд» засудив Меджита Аблямітова до 6 років ув'язнення в колонії суворого режиму і року обмеження волі за обвинуваченням в участі в «націоналістичному батальйоні ім. Номана Челібіджіхана» за ч.2 ст. 208 Кримінального кодексу РФ.

Як пише Центр журналістських розслідувань, про це повідомляє видання «Ґрати».

Обвинувачення наполягало, що в 2016 році кримчанин «добровільно вступив до діючого на території України збройного формування …, не передбачене законодавством даної держави, що діє з метою, що суперечать інтересам Російської Федерації». Там його навчили поводитися і забезпечили вогнепальною зброєю. ФСБ вважає, що в його обов’язки входила охорона розташування батальйону, сприяння прикордонній службі України при спільних патрулюваннях прикордонної зони, перевірка осіб і автотранспортних засобів на пунктах пропуску. Після того як Аблямітов повернувся до Криму, він продовжив підтримувати контакти з членами батальйону і «не заявив про своє добровільне припинення в участі в незаконному збройному формуванні».

У «суді» Аблямитов спочатку сказав, що дійсно перебував в загоні імені Номана Челебіджихана, однак не здійснював ніяких протиправних дій і ніколи не володів зброєю і не проходив навчання військовій справі. Пізніше він скорегував позицію і уточнив, що був у складі офіційно зареєстрованого в Україні цивільного об’єднання «Аскер», в яке фактично перетворився загін імені Номана Челебеджіхана в 2016 році після того, як йому відмовили у присвоєнні офіційного статусу.

Проти Аблямітова свідчили кілька людей, які також перебували в складі батальйону. Однак на засіданні 21 січня 2021 року від своїх показань, даних слідству, відмовився раніше засуджений за аналогічним обвинуваченням Айдин Мамутов. Він розповів, що співробітники ФСБ приносили йому на підпис вже готові протоколи допиту, однак не давали йому їх читати і, фактично, сфальсифікували матеріали справи.

Жителя Кіровського району Меджита Аблямітова у серпні 2020 року затримали в Криму співробітники ФСБ за підозрою в участі в «кримськотатарською добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана», який російська спецслужба називає «незаконним збройним формуванням, що діє на території іноземної держави з метою, що суперечать інтересам Російської Федерації» (ч.2 ст.208 КК РФ).

20 серпня «Київський районний суд» Сімферополя заарештував Меджита Аблямітова.
 

Ще на цю тему