Польща відправила свій береговий ракетний комплекс до Румунії

13:41 23.03.2021

Польща відправила свій береговий ракетний комплекс, основою якого є норвезькі ракети Naval Strike Missile (NSM), до Румунії на навчання Sea Shield 21 (укр. «Морський щит 21»).

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на прессреліз ВМС Румунії.

Польський береговий ракетний комплекс прибув на румунський полігон у Капу-Мідії, де за легендою навчань він відбиватиме завдаватиме удар по ворожим кораблям.

Від Румунії в навчаннях братиме участь протикорабельний комплекс 4K51 «Рубіж» радянського виробництва озброєний протикорабельними ракетами П-15 «Терміт».

​На тренуваннях у румунських військових буде можливість ознайомитися з польським зразком, саме аналогічний ньому до 2024 року надійне на озброєння ВМС Румунії.

Уряд Румунії вже погодив купівлю ракетних комплексів берегового рухомого протикорабельного ракетного комплексу Coastal Defense System з ракетами NSM (Naval Strike Missile).

До ознайомлення з самими комплексами, румуни перейматимуть польський досвід експлуатації, який вони набували з моменту отримання у 2015 році та участі у низці міжнародних навчань, як то Spring Storm в Естонії у 2019 році.

До складу протикорабельного ракетного дивізіону входить:

6 пускових мобільних пускових установок (кожна з яких несе по 4 ракети)
радіолокаційна станція (РЛС) TRS-15C Odra-C
транспортні машини
транспортно-заряджаючі машини
пункт управління
інші допоміжні машини
Загалом в дивізіоні 23 машини, що змонтовані на польських вантажних автомобілях Р662 (6х6) та Jelsz Р882 (8х8).

Польща відправила свій береговий ракетний комплекс до Румунії. Польський ракетний комплекс з ракетами NSM Фото: Міністерство оборони Польщі


Дільність дії ракетного комплексу – 220 км, проте експерти за відсутності можливості загоризонтального виявлення цілі за допомогою штатної РЛС без відсутності авіації ДРЛО (дальнього радіолокаційного виявлення) називають ефективну дальність у 40 км.

Окрім Польщі та Румунії в маневрах беруть участь ще шість країн НАТО: Болгарія, Греція, Іспанія, Нідерланди, США та Туреччина.

Всього до навчань Sea Shield 21 залучено 18 бойових кораблів та 10 літаків, а загальна кількість військовослужбовців НАТО перевищує 2000 осіб.

Ще на цю тему