Морську піхоту ВМС ЗСУ переозброюють на ББКМ «Козак-2М1» / Фото, відео

15:15 22.03.2021

Морську піхоту військово-морських сил ЗСУ переозброюють на ББКМ «Козак-2М1».

Про плани з переозброєння українських морпіхів на новітні види вітчизняної бронетехніки повідомив командувач ВМС України контрадмірал Олексій Неїжпапа, пише defence-ua.

Зокрема, за його словами, окрім переходу на єдиний тип плаваючого бронетранспортеру (адаптований БТР-4Е), підрозділи морської піхоти будуть оснащені броньованими бойовими колісними машинами «Козак-2М1».

При цьому, ті аналогічні зразки, котрі були на озброєнні раніше, будуть замінені бронемашиною від ПрАТ «Науково-виробниче об'єднання «Практика» (входить до складу ГС «Ліга оборонних підприємств України»).

«У нас було до цього часу, в одному із батальйонів інші броньовані машини. Зараз вони змінені. Вона (модель «Козак-2М1») має кращі характеристики за попередню. Вона доречна до відповідних рейдових дій, для підрозділів розвідки тощо», - зауважив Олексій Неїжпапа.

Наразі перша партія «Козак-2М1» була поставлена лише в один з батальйонів, але згодом Командування ВМСУ планує оснастити такими ББКМ всіх морпіхів.

«В перспективі, ця техніка теж (на кшталт БТР-4) буде розподілена між підрозділами морської піхоти, які виконують специфічні задачі. Але на даний час ця техніка знаходиться в одному батальйоні», - відзначив командувач ВМСУ.

Нагадаємо, державні випробування бронемашини «Козак-2М1» тривали з жовтня 2018 по грудень 2019 року, а 3 квітня 2020 року ББКМ від «Практики» була прийнята на озброєння ЗСУ.

Нова бронемашина, на відміну від інших схожих зразків такої техніки, яки розроблені низкою українських підприємств, має повністю несучий бронекорпус (а не побудована на адаптованому автомобільному чи вантажному шасі).

У лютому цього року стало відомо, що «Козак-2М1» піде й в підрозділи ДШВ та ССО ЗС України. Перші постачання бронемашин заплановані на другу половину поточного року.


Фото з сайту defence-ua : Козак-2М1

Ще на цю тему