З 49 парафій ПЦУ в окупованому Криму залишилося п'ять, - Моніторингова місія ООН

15:45 22.03.2021

З 49 парафій ПЦУ в окупованому Криму залишилося п'ять, - Моніторингова місія ООНУ тимчасово окупованому Криму порушується право на свободу віросповідання, тривають переслідування Православної церкви України (ПЦУ) і послідовників Свідків Єгови, а з 49 парафій ПЦУ залишилося тільки п'ять.

Про це в інтерв'ю телеканалу «Дім» повідомив представник Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Віталій Хилько, пише Укрінформ.

«У 2020 році кількість парафій скоротилася з 49, які діяли до окупації, до 5 парафій зараз, а кількість священнослужителів цієї церкви — з 22 до 4-х», — повідомив він.

Як зазначив Хилько, в окупованому Криму можуть діяти тільки ті релігійні організації, церкви, які отримали місцеву реєстрацію. А Кримській єпархії ПЦУ відмовляють у перереєстрації за формальними підставами. У зв'язку з цим істотно скоротилася кількість парафій та кількість священнослужителів ПЦУ. За його словами, також ПЦУ може втратити свої найбільші культові споруди в Криму.

«Йдеться про виселення парафій в Сімферополі та про знесення приміщення церкви в Євпаторії. Щодо двох таких справ вже винесені «судові рішення», — додав Хилько.

ВІн також розповів, що послідовнків Свідків Єгови окупаційна влада продовжує переслідувати за звинуваченнями в екстремізмі.

«У 2020 році як мінімум двоє осіб відбували покарання вже в Російській Федерації, після їх депортації з Криму. Це ми говоримо про жителів Криму. В цілому у 2020 році послідовники Свідків Єгови піддавалися переслідуванню, в їхніх будинках були обшуки. За рік було задокументовано 19 таких обшуків. А в жовтні 2020 року мінімум чотирьох осіб затримали на території Криму за звинуваченням у зв'язках зі Свідками Єгови», — повідомив Хилько.
 

Ще на цю тему