В Одесі остаточно узгоджено план та формат проведення міжнародного навчання «Сі Бриз-2021»

09:00 22.03.2021

Улітку поточного року у північно-західній частині Чорного моря та в Миколаївській, Херсонській, Одеській областях відбудеться багатонаціональне навчання «Сі Бриз – 2021». 

Навчання проходитиме з метою підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС України та США і держав-партнерів НАТО під час виконання спільних завдань щодо сприяння безпеці цивільного судноплавства в Чорноморському регіоні із залученням морського, повітряного, берегового та водолазного компонентів.

Як повідомив АрміяInform заступник командувача ВМС ЗС України капітан 1 рангу Олексій Доскато, метою конференції було остаточне узгодження плану та формату проведення навчання, визначення складу учасників і опрацювання питань логістичного забезпечення. Напередодні конференції представники ВМС ЗС України разом з іноземними партнерами провели рекогносцировку місць проведення навчання.

Крім представників Військово-Морських Сил, Повітряних Сил, Сухопутних військ ЗС України та інших складових сил оборони, у конференції взяли участь представники військово-тренувальної місії ORBITAL, військово-морські аташе при Посольстві США та Великої Британії. Решта іноземних учасників, а це представники більше ніж 20 країн, долучилися до обговорення в режимі онлайн.

«Усі елементи навчання «Сі Бриз – 2021» сплановано та буде відпрацьовано відповідно до стандартів та процедур НАТО. Військовослужбовці українських ВМС спільно з партнерами виконуватимуть завдання у морі й повітрі, на суші та під водою. До навчання плануємо залучити 29 країн-членів НАТО та партнерів. Цього року передбачається значне збільшення складу сил та засобів берегового компонента, зокрема зі складу морської піхоти України та США, велика кількість броньованої техніки і артилерії. До повітряного компонента плануємо залучити літаки і гелікоптери з американської сторони та з боку української морської авіації, Повітряних Сил ЗС України, Державної прикордонної служби, а також безпілотні авіаційні комплекси», – відзначив заступник командувача ВМС ЗС України капітан 1 рангу Олексій Доскато.

До морського компонента залучатимуться більше ніж 30 одиниць кораблів, катерів та суден від ВМС України, морської охорони Державної прикордонної служби України, ВМС США та інших країн – членів НАТО і партнерів. Протягом навчання кораблі будуть виконувати завдання щодо пошуку та знищення підводних човнів спільно з морською та патрульною авіацією, відпрацьовуватимуть проведення ембаргових операцій та перехоплення суден-порушників. Окрім того, буде організовано забезпечення догляду підозрілих суден, охорони морських ліній комунікацій та супровід важливих вантажів і конвоїв, проведення десантних операцій. Під час навчання основна увага буде зосереджена на відпрацюванні взаємної сумісності та спільному виконанні завдань з країнами-партнерами відповідно до стандартів НАТО. Також у морі буде виконано практичні артилерійські стрільби та відпрацьовано заходи протиповітряної оборони.

Керувати застосуванням усіх складових компонентів навчання «Сі Бриз – 2021» буде Морське командування ВМС ЗС України, яке забезпечує взаємодію та управління міжнародними, міжвидовими, міжродовими та міжвідомчими угрупованнями.

«Особливістю навчань стане використання ударного оперативно-тактичного безпілотного літального апарата Bayraktar TB2 Повітряних Сил ЗС України, який виконуватиме різноманітні завдання під час проведення навчань», –Доскато.

Минулого року метою навчань «Сі Бриз» було підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС ЗС України, ВМС США, країн-членів НАТО та держав-партнерів під час виконання спільних завдань задля підтримання морської регіональної безпеки та забезпечення стабільності в Чорноморському регіоні.

Навчання «Сі Бриз» – багатонаціональні військові навчання, які проводяться на території України починаючи з 1997 року відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міноборони США і Міноборони України від 1993 року. Співорганізаторами навчань виступають Україна та США.
 

Ще на цю тему