Сенсаційні подробиці викриття російських шпигунів в Болгарії

08:45 22.03.2021

Стали відомі особи російських шпигунів, затриманих болгарськими спецслужбами в Софії в ході масштабної операції на минулому тижні.

Керівником групи, «резидентом», був Іван Ілієв, 1947 року народження, який до 2016 року працював на керівній посаді у болгарський військової розвідці. Свого часу він закінчив розвідшколу ГРУ в колишньому Радянському Союзі, пише на своїй сторинці у Фейссбуці Балканский оглядач.

Завданням Ілієва в якості резидента було створення агентурної мережі - він вербував тих, у кого був доступ до інформації, пов'язаної з безпекою Болгарії, а також ЄС і НАТО.

Після викриття шпигунської мережі Ілієв намагався втекти, але його схопили біля російського посольства в Софії.

Дружина Ілієва, яка має болгарське та російське громадянство, була зв’язкової між її чоловіком та представниками російського посольства в Болгарії.

В групу також входили:

• заступник керівника Управління з питань бюджету та видатків армії в Міністерстві оборони полковник Петро Петров,
• колишній дипломат-розвідник, військовий аташе в зарубіжних країнах, а останній час - керівник відділу секретного діловодства в парламенті Болгарії Любомир Медаров,
• діючий офіцер, військової розвідки, який відповідав за розробку заходів протидії «гібридним загрозам і ризикам», в тому числі з боку Росії,
• колишній високопосадовець військової розвідки, неодноразово входив до складу болгарських військових контингентів за кордоном.
За даними ЗМІ, один з учасників шпигунської мережі в усьому зізнався, допомагав слідчим та був відпущений під заставу. 

П'ятеро, затримані за шпигунство на користь Росії, залишаються під вартою за рішенням Софійського військового суду.

Ось перелік деяких питань, які ставили перед резидентом його куратори:

• що являє собою Координаційний центр НАТО в Варні;
• політика НАТО та ЄС щодо Росії, Білорусії, України, Сирії;
• діяльність ЦРУ в Болгарії;
• контактні особи міністерства оборони Болгарії в США і Британії;
• робочі зустрічі з представниками західних країн - імена партнерів, тематика переговорів.
Отримували шпигуни дві-три тисячі левів (1 - 1,5 тис. євро) на місяць.

Головний прокурор Болгарії Іван Гешев назвав справу унікальною не тільки для болгарської, а й в європейської новітньої історії. «Є лише одна така історія, одна справа. Це так звана «Кембриджська п'ятірка» з легендарним шпигуном Кімом Філбі. …У деяких аспектах ці дві справи схожі, в деяких - різні. Але це єдиний аналог», - заявив він. (Кім Філбі — один з керівних офіцерів британської розвідки, одночасно підпільний комуніст та радянський шпигун, який працював на розвідку СРСР.)

Головний прокурор зазначив, що ця справа зачіпає конфіденційну інформацію, яка стосується не лише національної безпеки Болгарії, а й НАТО і ЄС. Але шпигунська група була під контролем вже давно, тому можна вжити всіх заходів для обмеження безпекових проблем, які можуть виникнути, запевнив Гешев.

Він також висловив своє обурення тим фактом, що болгари «продали свою Батьківщину» «за копійки, за дві, три фірмові сумочки». «Соромно - це офіцери, діючі, колишні, які мали служити і служать своїй країні, щоб захистити її національні інтереси», - сказав Іван Гешев. Він також висловив надію, що арешт російських шпигунів послужить «об'єднання болгарських громадян на основі любові до батьківщини». «Ми не ненавидимо чужу країну, але ми зобов'язані захистити Болгарію», - сказав Гешев.

Прем'єр-міністр Бойко Борисов похвалив головного прокурора за розкриття групи шпигунів у військовому відомстві і закликав Росію припинити шпигувати в Болгарії. «Я вітаю болгарські служби за їх професійну роботу та успішний захист нашої країни. У нас є хороші партнерські відносини з Росією в ряді областей, але ця шпигунська діяльність повинна припинитися», - сказав він.

Посольство Росії в Софії закликало припинить «спекуляції», поки суд не винесе рішення. «В умовах ускладнення міжнародної обстановки очевидні невтомні спроби вбити клин в російсько-болгарський діалог і в черговий раз демонізувати нашу країну ... Розраховуємо, що до рішення суду у даній справі спекуляції про нібито причетність Росії до розвідувальної діяльності проти інтересів Болгарії будуть припинені», - наголошується в заяві.
 

Ще на цю тему