Морпіхи ЧФ РФ допомагали захоплювати Верховну Раду Криму 

17:00 18.03.2021

Бійці підрозділу морської піхоти Черноморського флоту РФ на початку окупації Криму у 2014 році перебували в Сімферополі з чистими SIM-картками в телефонах, але українським експертам вдалося встановити попереднє місце розташування пристроїв.

Служба безпеки України за дорученням Ради національної безпеки і оборони розслідує обставини підготовки і ратифікації «Харківських угод» у 2010 році.

Прихильники необхідності розслідування тих подій наполягають на зв'язку між підписанням угод і окупацією Криму Росією в 2014 році. Адже документ передбачав пролонгацію перебування ЧФ РФ на українській території до 2042 року.

Так, справді, військовослужбовці ЧФ РФ на початку окупації Криму брали в ній участь, зазначає редакторка відділу міжнародної політики ZN.UA Тетяна Силіна.

За інформацією видання, українські спецслужби встановили, що підрозділ морської піхоти ЧФ РФ був у авангарді захоплення Верховної Ради АРК і охороняв спокій частини його депутатів, коли там за відсутності кворуму приймалося рішення про проведення «референдуму» (щодо статусу Криму - ZN.UA).

«Як свідчать наші джерела, українські специ визначили, що ці бійці перебували в Сімферополі з абсолютно чистими картками в телефонах, але експертам удалося встановити, що попереднє місце розташування цих телефонів –казарми морських піхотинців РФ ЧФ», - додає авторка.
 

Ще на цю тему