Кравчук допускає наступ РФ на півдні заради води для Криму

16:20 18.03.2021

Глава української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук вважає, що Росія може піти в наступ на Херсон і Маріуполь, щоб забезпечити водою окупований Крим.

Про це він сказав в інтерв'ю Радіо Свобода, пише НВ.

«Я думаю, що питання води для Криму буде загострюватися, я думаю, що це буде один з поштовхів для Росії пробити дорогу звідти. Херсон, Маріуполь — цю частину вони хочуть якось пробити до Криму, щоб забезпечити Крим водою. Це буде одна з причин великих атак або великих агресивних кроків Росії», — заявив він.

При цьому перший президент зазначив, що, за міжнародним правом, відповідальність за ситуацію на захопленій території несе окупант і Україна не зобов’язана йти йому на зустріч.

«Зараз я бачу, що Крим хочуть перетворити на військову базу… І Україна просто так поставляти воду до Криму не буде, тому що ми не знаємо, кому ця вода піде — громадянам на полив, або військовим заводам, або ще комусь. За все відповідає Росія», — підкреслив Кравчук.

До 2014 року близько 85% потреб Криму у водопостачанні забезпечував Північно-Кримський канал, вода яким йшла з материкової частини України, проте після окупації півострова російськими військами його перекрили.

Через обміління водойм окупаційна влада поставила питання про відновлення урядом України водопостачання Крим, скаржачись на «гуманітарну катастрофу».

Насправді дефіциту води насамперед зазнають російські війська і військові бази, а не населення півострова. На тлі цього водопостачання Ялти і деяких інших міст обмежили кількома годинами на добу, а також почали використовувати водоспади і джерела.

Незважаючи на це, глава Кремля Володимир Путін заявив, що води у Криму достатньо.
 

Ще на цю тему