В Україні порушили справу через катування політв’язня Абдуллаєва у російській колонії

20:00 16.03.2021

Офіс генпрокурора України порушив кримінальну справу за фактом катування у російській колонії політв’язня Теймура Абдуллаєва.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба відомства.

«За результатами моніторингу засобів масової інформації прокурори Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генерального прокурора розпочали кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни представниками органів влади на території країни-агресора», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що громадянин України, політв`язень у справі «Хізб ут-Тахрір» Теймур Абдуллаєв, незаконно засуджений до 16,5 років позбавлення волі, зазнав незаконного тривалого одиночного ув’язнення в колонії на території РФ, де був повністю позбавлений медичної допомоги та контактів з адвокатами і родичами.

З березня 2020 року він провів в одиночній камері щонайменше 5 місяців. За попередніми даними, співробітники колонії погрожували йому, шантажували, схиляли до співпраці та надання викривальної інформації про інших ув’язнених осіб. Під час перебування в дисциплінарній камері до політв’язня застосовували психологічний тиск та катування, зокрема, забороняли сидіти або лягати на ліжко протягом дня.

У відомстві зауважують, що встановлені факти є порушенням ст. 37 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, згідно якої особи, відбуваючи попереднє ув’язнення або покарання у місцях позбавлення волі, перебувають під захистом, і до них слід ставитися гуманно протягом періоду їхнього обмеження свободи.

Справу розслідуватиме Головне слідче управління Служби безпеки України.

Кримчанину Теймуру Абдуллаєву, який перебуває у ВК-2 у башкирському місті Салаваті і там хворів на COVID-19, продовжили час перебування в ШІЗО до 6 лютого.

Мати політв'язня Діляра Абдуллаєва раніше повідомляла, що Теймура Абдуллаєва в колонії практично весь час тримають в штрафному ізоляторі. У серпні 2020 року його ненадовго переводили до СУТ (камери з суворими умовами тримання), в листопаді-грудні - в карантин у зв'язку з захворюванням на COVID-19. Решту часу - в ШІЗО.

Теймур Абдуллаєв отримав 16,5 років позбавлення волі, плюс 1 рік 4 місяці адміністративного нагляду, його брат Узеїр - 12,5 років позбавлення волі.

ПЦ «Меморіал» визнав всіх засуджених у першій сімферопольській «справі Хізб ут-Тахрір» політв'язнями.
 

Ще на цю тему