Китай удає, ніби візит делегації КНР до Криму не пов’язаний з націоналізацією ПАТ «Мотор Січ»

12:40 16.03.2021

Китай направив бізнес делегацію до окупованого Криму, але заперечує зв’язок цього візиту із наміром України націоналізувати стратегічне українське підприємство з виробництва авіадвигунів ПАТ «Мотор Січ», на яке претендували китайські інвестори. 

Офіційний представник МЗС Китайської народної республіки Чжао Ліцзянь під час брифінгу 15 березня заперечив зв’язок візиту делегації китайських бізнесменів із рішенням Ради національної безпеки і оборони України про націоналізацію ПАТ «Мотор Січ», пише Центр журналістських розслідувань

«Позиція Китаю з питання Криму послідовна. Ми сподіваємося, що відповідні сторони зможуть належним чином вирішити проблему за допомогою діалогу і консультацій. Деякі китайські компанії, виходячи з історично сформованих зв’язків і практичних потреб, здійснюють обміни і співробітництво з Кримом на ринкових принципах. Таку комерційну діяльність не можна політизувати», – сказав Чжао Ліцзянь, коментуючи заяву народного депутата України Вадима Рабіновича (ОПзЖ) про те, що візит китайської делегації до Криму – це «хід у відповідь у зв’язку з позицією України щодо “ПАТ “Мотор Січ”». 

Водночас, заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін стверджує на своїй сторінці у Facebook, що посол КНР в Україні Фань Сяньжун запевнив українську сторону «в незмінності підходів Уряду КНР до тимчасової окупації АР Крим, зокрема щодо підтримки територіальної цілісності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів».

«Було наголошено, що коментарі окремих політиків та експертів відносно нібито зміни позиції Уряду КНР відносно Криму в контексті ситуації навколо Мотор Січ не мають нічого спільного з реаліями», – написав Єнін за підсумками своєї зустрічі з послом КНР.

Китайська делегація відвідала окупований Росією Крим 10 березня 2020 року, повідомляє пресслужба окупаційного «міністерства курортів і туризму Крыму». За даними відомства, делегація, до складу якої входили заступник керівника Асоціації російсько-китайської дружби Чень Шаньвень, генеральний директор пекінської експортно-імпортної торгової компанії «Кай Шен» Чжао Кай і голова ради директорів ВАТ «ХаоЛан» Чень Юн, прибула для «оцінки туристичного потенціалу» півострова.

11 березня 2020 року Рада національної безпеки і оборони (РНБО) на засіданні ухвалила рішення про повернення найближчим часом у власність держави стратегічного українського підприємства з виробництва авіадвигунів ПАТ «Мотор Січ». Це буде зроблено в законний спосіб, інвестори, які вкладали в підприємство кошти, отримають відповідну компенсацію.

Видання нагадує, що у вересні 2017 року стало відомо, що СБУ підозрює колишнього «регіонала», нардепа В’ячеслава Богуслаєва (група «Воля народу») в незаконному продажі 56% акцій провідного українського виробника авіаційних двигунів ПАТ Мотор Січ китайським інвесторам, афільованим з компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd. СБУ в липні 2017 року відкрила кримінальне провадження за статтями «диверсія» і «підготовка до злочину» КК України за фактом підготовки до скоєння дій, спрямованих на ослаблення держави через руйнування стратегічного підприємства ПАТ «Мотор Січ». В рамках цього розслідування судом було накладено арешт на 56% акцій ПАТ.

4 серпня 2020 року група DCH українського олігарха Олександра Ярославського заявила, що спільно з китайськими інвесторами, що представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited, розвиватимуть авіапідприємство «Мотор Січ» і українське авіабудування.

26 серпня 2020 року в ході телефонної бесіди Держсекретар США Майкл Помпео і президент України Володимир Зеленський обговорили питання стурбованості США інвестиціями Китаю в український промисловий сектор. Йшлося про спробу КНР придбати підприємство з виробництва авіадвигунів «Мотор Січ».

4 вересня 2020 року китайська інвестори ПАТ Мотор Січ направили Мін’юсту України повідомлення про інвестиційному спір (Notice of Investment Dispute) з вимогою про відшкодування шкоди в розмірі $3,5 млрд. 20 листопада АМКУ відхилив уже третю заявку DCH Олександра Ярославського і його китайських партнерів Skyrizon про покупку контрольного пакету акцій ПАТ «Мотор Січ». 5 грудня китайські інвестори «Мотор Січі» направили українському уряду звернення в міжнародний арбітраж проти держави Україна.

28 січня 2021 року Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 28 січня про запровадження санкції проти китайських компаній, які претендують на купівлю «Мотор Січі». 29 січня президент підписав указ про введення в дію рішення РНБО від 29 січня, яким застосовуються санкції до двох громадян КНР та компанії, які представляють інтереси китайських інвесторів, що претендують на купівлю «Мотор Січі».
 

Ще на цю тему