Російські спецслужби застосовують тортури в окупованому Криму – ООН

18:15 12.03.2021

Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) продовжує отримувати інформацію про застосування тортур російськими силовиками в окупованому Криму проти жителів півострова та опозиційних сил.

Про це заявила помічниця Генсекретаря ООН з прав людини Ілзе Брандс Керіс під час віртуального засідання високого рівня за формулою «Арріа», повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«УВКПЛ продовжує отримувати достовірну інформацію про тортури та жорстке поводження з боку спецслужб Російської Федерації та поліції в Криму», - зауважила представниця ООН.

Вона підкреслила, що це відбувається як перед, так і після силових затримань незгодних з окупаційною владою. Зокрема, насильство застосовується для того, щоби «вибити» зізнання в провині або сфабрикувати свідчення проти інших, а також з метою переслідування опозиційних політичних організацій.

У цьому зв’язку Брандс Керіс зауважила, що ООН отримувало інформацію про те, що у зв'язку з такими випадками в окупованому Криму були ініційовані розслідування, однак жодних повідомлень про покарання винних або щодо прогресу у процесі притягнення до відповідальності УВКПЛ так і не отримало.

Брандс Керіс також нагадала про ініші порушення в окупованому Росією Криму, як-от переслідування журналістів, ЗМІ, утиски за релігійними й національними ознаками. Крім того, вона наголосила на нав’язуванні російського громадянства жителям півострова.

У цьому зв’язку помічниця Генсекретаря ООН підкреслила, що УВКПЛ продовжить домагатися безперешкодного доступу для моніторингу ситуації в Криму відповідно до Резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

«Я закликаю зацікавлені країни не політизувати питання доступу, щоби забезпечити роботу Управління верховного комісара з прав людини, а також інших міжнародних незалежних організацій із захисту прав людини з метою забезпечити дотримання всіх прав населення, що проживає в Криму», - наголосила Брандс Керіс.

У п’ятницю, 12 березня, в ООН проходить віртуальне засідання високого рівня за формулою «Арріа» на тему «Крим: 7 років порушень суверенітету та територіальної цілісності України».

Засідання скликане державами-членами Ради Безпеки ООН - Великою Британією, Естонією, Ірландією, Норвегією, США та Францією - разом з Україною. Понад двадцять країн-членів ООН з різних регіонів світу стали співорганізаторами цього заходу.

Ще на цю тему