Кремль заявив, що Туреччина зрозуміє нібито «правильність позиції Росії» щодо Криму

08:41 11.03.2021

Кремль впевнений, що Туреччина з часом зрозуміє нібито «правильність позиції Росії» щодо окупації українського Криму.

Про це журналістам заявив у середу прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, передає УНН з посиланням на федеральне агентство ТАСС.

Анексію Криму Росією представник Кремля назвав «темою, яка відноситься до категорії розбіжностей (РФ і Туреччини)». «Ми не приймаємо позицію Туреччини по Криму, разом з тим ми терпляче продовжуємо роз’яснювати нашу позицію», — підкреслив Пєсков. «Ми впевнені, що рано чи пізно наші турецькі колеги і партнери зрозуміють правильність і обґрунтованість позиції Російської Федерації», — заявив представник Кремля.

При цьому він вказав, що розбіжності Москви і Анкари щодо окупованого Криму не впливають на партнерські відносини двох країн. «Для нас такого питання, як кримське, просто не існує», — сказав Пєсков.

«Безумовно, Туреччина — це дуже важливий партнер Російської Федерації, це стратегічний партнер», — констатував прес-секретар глави Кремля. Для прикладу він навів «щільну взаємодія практично зі всіх регіональних питань». «Триває тісна щільна взаємодія з турками в рамках центру в Азербайджані з моніторингу дотримання умов припинення вогню і виконання зобов’язань, які взяли на себе сторони з тристороннього документу (Азербайджан, Вірменія, РФ по врегулюванню в Нагірному Карабасі), ведеться дуже активна взаємодія з Сирії», — перерахував Пєсков.

За його словами, «не дивлячись на складні моменти, які траплялися у Сирії, двом президентам (РФ і Туреччини) завжди вдавалося знайти компроміс». «Ми високо цінуємо політичну волю наших партнерів до пошуку компромісів навіть у складних ситуаціях», — запевнив представник Кремля.

Він також звернув увагу на те, що РФ і Туреччина мають «великий комплекс торгово-економічних відносин». Пєсков назвав таку кооперацію «головним фундаментом відносин», нагадавши, що «мова йде про довгострокові проекти, про співпрацю в області енергетики» та інших сферах. «Мова йде про реальне партнерство, взаємовигідне партнерство», — сказав представник Кремля.

Раніше в грудні 2020 року Кремль заявив, що Росія продовжить «терпляче і послідовно доводити» до Туреччини свою позицію про нібито приналежність анексованого українського Криму, це питання залишається серйозною розбіжністю між двома країнами.

2 грудня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу за підсумками переговорів в Анкарі з українським колегою Дмитром Кулебою заявив, що Туреччина вітає ініціативу України зі створення «Кримської платформи» — переговорного майданчику з питань анексованого Криму.

Раніше про створення такого формату для координації міжнародних зусиль, спрямованих на повернення Криму до складу України і захист прав жителів півострова повідомили в Україні.

У жовтні президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган також в черговий раз заявив, що Туреччина не визнає анексію Криму Росією.

Ще на цю тему