Ситуацію з політв'язнем Абдуллаєвим моніторить ООН

10:00 10.03.2021

Ситуацію з політв'язнем Теймуром Абдуллаєвим, який утримується протягом року в штрафному ізоляторі колонії російського м. Салават, моніторить Організація Об'єднаних націй. 

У цій справі ООН вже робила інформаційний запит до Росії. Про це з посиланням на адвоката Еміля Курбедінова повідомляє у Фейсбуці Кримська солідарність, передає Укрінформ.

«ООН почала моніторити цю ситуацію, Росія відписалась, як завжди, що вона там жодних порушень не здійснювала щодо Теймура Абдуллаєва. Але ми далі працюємо в цьому напрямку. Я відправив кілька скарг до судів. Зараз я чекаю відповідей із судів», - повідомив Курбедінов.

За його словами, він має намір притягнути до відповідальності прокурора Республіки Башкирії, прокурора начальника УФСВП по республіці Башкирії та керівника колонії, де перебуває Абдуллаєв.

Як вважає адвокат, Абдуллаєв знаходиться «під пресингом» російських спецслужб за відмову давати покази, когось обмовити і співпрацювати з ФСБ.

«Насправді, це окремий кейс, окрема справа про те, що відбувається і що робиться стосовно Теймура Абдуллаєва», - сказав він.

Як повідомлялося, українському політв'язню Теймуру Абдулаєву, який хворів на COVID-19, а останнім часом перебуває в стані гіпертонічного кризу, на 15 діб продовжили перебування в ШІЗО.

Кримчанина Абдуллаєва з березня минулого року практично весь час тримають у штрафному ізоляторі ВК-2 (м. Салават, Башкирія, РФ). У серпні його ненадовго переводили до камери з суворими умовами тримання, у листопаді-грудні він був на карантині у зв'язку з захворюванням на COVID-19.

Абдуллаєва засудили до 16,5 років позбавлення волі та 1 року 4 місяців адміністративного нагляду, його брата Узеїра Абдуллаєва - до 12,5 років позбавлення волі.

ПЦ «Меморіал» визнав всіх засуджених у першій сімферопольській «справі Хізб ут-Тахрір» політв'язнями.
 

Ще на цю тему